Skip to main content
Devojka čita deklaraciju

Sve je u glavi: strah od gojenja utiče na vitkost!

Ako spadate među one koji pažljivo čitaju deklaracije na proizvodima, a nemaju problema sa viškom kilograma, možda pripadate grupi srećnika koju su naučnici nedavno otkrili.

Istraživanje je pokazalo da pozitivno razmišljanje i vođenje računa o proizvodima koje konzumiramo utiče na naš metabolizam.

Naučnici smatraju da čitanje deklaracija i razmišljanje o hrani može uticati na ubrzavanje metabolizma i trošenje kalorija, čak i kada konzumiramo hranu koja sadrži više masnoća. U suprotnom, naš metabolizam se usporava, dok smo uvereni da unosimo hranu koja ne goji.

Doktorka Alija Krum sa Kolumbija univerziteta koristila je u ovom istraživanju takozvanu ''Milkšejk'' studiju. Svaki ispitanik je dobio milkšejk koji sadrži 380 kalorija. Na polovini napitaka je pisalo da sadrže 620 kalorija, a na drugoj polovini je pisalo da navodno sadrži 140 kalorija.

U grupi koja je bila uverena da pije napitak od 620 kalorija, hormon grelin, koji je zadužen za ubrzavanje metabolizma, pao je tri puta brže nego u drugoj grupi. Doktorka je zaključila da se to desilo zbog brige da su uneli previše kalorija i da će se zbog toga ugojiti. Do sada se smatralo da proizvodnju pomenutog hormona kontroliše samo hrana koju unosimo, ali čini se da čovekova psiha može biti važan faktor.

(tportal.hr)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd