fbpx
Skip to main content
Ivan Tasovac

Tasovac: Rešavamo probleme u kulturi

Foto: Facebook/Ivan-Tasovac
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da se više ne govori o problemima u kulturi nego o rešavanju problema i istakao da bi odgovornost za slobodu medija trebalo da bude raspoređena na sve segmente društva.

Tasovac je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao i da je od suštinkog značaja to što je napravljena razlika između zabave i kulture.

Ministar je ocenio i da je jubilej od početka Velikog rata, u čijem znaku je protekla 2014. godina, dostojno obeležen.

Govoreći o izmenama Zakona o kulturi, Tasovac je istakao da više ne govorimo o problemima nego o rešavanju problema.

Istakao je da je u toku proces izmena zakona, da je završena javna rasprava i da je inicirano javno slušanje 29. decembra.

Kako je rekao, to je još jedna prilika da se govori o mogućim rešenjima, a konačna rešenja biće poznata onog trenutka kada Vlada pošalje predlog u Skupštinu.

Kada je reč o v. d. statusima upravnika institucija kulture, Tasovac je rekao da je to još jedan problem čije je rešavanje počelo.

Kako je rekao, bitno je da konkursi za upravnike budu transparentni i podsetio da ciljeve predstavljaju jačanje kulturnih institucija i profesionalizacija menadžmenta.

Povodom finansiranja kulturnih manifestacija, ministar je podsetio da je o tome bilo rasprave, jer je napravljena razlika između zabave i kulture, što je suštinski bitna stvar, navodeći da je prioritet stavljen na kulturna dešavanja.

Tasovac je ukazao i da svi projekti koji su dobili sredstva na međunarodnim konkursima mogu da konkurišu i u Ministarstvu kulture.

Ministar, koji je juče razgovarao sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija Dunjom Mijatović, napomenuo je i da je veoma bitno to što su u ovoj godini doneti zakoni o medijima, ali i zakonska akta koja predstavljaju preduslov za implementaciju zakona.

On je rekao i da će Srbija, tokom predsedavanja OEBS-u raditi na slobodi i zaštiti novinara, ali je istakao i da bi odgovornost za to trebalo da bude raspoređena na sve segmente društva.

"Mislim da je bitno da se o tome govori i da se rešavaju problemi", istakao je Tasovac.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd