fbpx
Skip to main content
Logo Tesla motorsa

Tesla pod optužbom za krađu imena i logoa

Foto: Profimedia/ilustracija
Vlasti Kine odbile su već dva pokušaja Baošeng Žana da izvede prevaru kojom je nameravao da ošteti američkog proizvođača električnih automobila.

"Tesla motors" meta je višemilionske optužbe kineskog poslovnog čoveka, koji traži naknadu zbog navodne krađe imena. Američka kompanije odbacuje pokude kao neosnovane i smatra ih pokušajem čiste krađe.

Baošeng Žan iz Guangdžoa (nekadašnji Kanton), pokretač internet stranice koja se bavi kozmetikom, tvrdi da je 2009. registrovao ime "Tesla" za bavljenje privrednom aktivnošću u Kini. Takođe, on tvrdi da je nameravao da zaštiti i logo, kao i sintagmu "Tesla motors" kao svoje.

Žan je prošle sedmice platio je 19.000 evra kako bi podigao optužnicu u Pekingu i zahteva da "Tesla motors" zatvori sve salone, servise i dopunske stanice u Kini, kao i da obustavi prodaju i reklamiranje u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Konačno, biznismen traži i 2.800.000 evra kao nadoknadu za "nevolje pretrpljene zbog Tesle".

Baošeng Žan
Foto: Twitter

Neimenovani izvor iz trećestepenog suda u prestonici potvrdio je postojanje optužnice protiv proizvođača elektirčnih automobila. Na drugoj strani, prokazana kompanija negira istinitost Žanovih navoda, a pokrenula je parnicu za nanetu štetu.

- (Žanove) optužbe nisu nimalo legitimne. Kako on ne poseduje pravo vlasništva nad pomenutim imenom, njegova optužba nema nikakvog osnova - rekli su u Tesli.

Nadležni organi u Kini do sada su dvaput odbili Žanove namere da registruje ime "Tesla" za svoje poslovanje, a pokretanje parnice je "poslednji u nizu njegovih pokušaja da izvede prevara" - pišu kineski mediji.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd