fbpx
Skip to main content
Flajer za festival "Todo Mundo"

Treći festival svetske muzike "Todo Mundo"

BEOGRAD- Treći muzički festival "Todo Mundo", na temu gradske muzike balkanskih zemalja, večeras će u Velikoj sali Doma Omladine otvoriti Mile Paunović i bend "Balkanski Istočnici", u kome svira niz uglednih muzičara iz Rumunije, Bugarske i Srbije.

Kako su najavili organizatori festivala, Udruženje "Ring Ring" i Dom Omladine Beograd, tema festivala je zajedničko ponovno promišljanje Balkana u godini obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

"U Veliki rat bio je uključen ceo prostor od Beča do Istanbula, naša je teza da se koncertima još jednom pokazuje kako samo umetničko promišljanje donosi pravu katarzu i nadilaženje zajedničkih tragičnih iskustava", istakli su organizatori festivala.

Koncert na otvaranju festivala je humanitarni, za pomoć Paunoviću, jednom od najboljih srpskih trubača, koji boluje od dijabetesa i otkazivanja bubrega. Karte za humanitarni koncert prodaju se po ceni od 500 dinara, a sav prihod namenjen je za njegovo lečenje i neophodnu operaciju.

Paunović je gotovo tri i po decenije muzičar u čijoj muzičkoj radionici nastaju čarobni zvuci inspirisani neiscrpnim bogatstvom narodnog folklora Timočke i Negotinske Krajine.

Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Dimitra Angelova. Kao mlad muzičar aktivno je učestvovao u radu nekoliko kulturno-umetničkih društava.

Uz pratnju velikog revijskog orkestra Radio televizije Beograd, ženskog hora "Collegium musicum" pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović, kao sasvim mlad trubač, učestvovao je 1976. godine na Beogradskom saboru, sa kompozicijom Dimitrija Mikana Obradovića "Iz mojih šuma", inspirisanom narodnim folklorom, gde je  jednoglasno osvojio prvu nagradu stručnog žirija i publike.

Kao solista ili član orkestra dugi niz godina bio je stalni gost radio i televizijskih emisija, osvojio je brojne nagrade, snimio je brojne ploče i video zapise, te učestvovao u realizaciji više od 700 muzičkih projekata. Dobro poznajući običaje i tradicije u narodu u istočnoj Srbiji, 1986. godine osniva svoj Narodni orkestar. Na poziv iz svog zavičaja, 1993. godine u novoforomiranoj srednjoj muzičkoj školi u Negotinu, oformio je klasu mladih trubača.

Sutra uveče u Velikoj sali Doma Omladine nastupiće mladi bend iz Zrenjanina "Istanbul night”, bečki bend "Pristup” i sarajevski bend "Divanhana“.

Trio "Istanbul night” inspirisan posetom Istanbulu i upoznavanjem sa “sufi muzikom” i starim instrumentima Turske, razvio je uzbudljiv, autentičan izraz zahvaljujući sopstvenim razmišljanjem o poreklu.

Grupa "Pristup” iz Beča izvode muziku našeg podneblja u virtuoznim i inovativnim aranžmanima, dobro poznate stare srpske, hrvatske i mađarske tradicionalne pesme izvode u džez improvizacijama.

Bend “Divanhana” osnovali su studenti sarajevske Muzičke akademije i spada u zvezdu neo-sevdalinke. Tradicionalni zvuk harmonike, klarineta, udaraljki i vokala oni su dopunili elementima Sefardske muzike i Orijentalnog zvuka sevdalinke i dobili novu džez muziku. Njihov drugi album "Bilješke iz Šestice" kruniše dvogodišnju turneju sačinjenu od 70 održanih koncerata, u više od 13 zemalja.
 

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd