fbpx
Skip to main content
devojka se gleda u ogledalu

TUGA MLADIH U SRBIJI: Ana nikako nije mogla da nađe posao, a onda je uradila OVO

Foto: Profimedia/ilustracija
Vredni ste, željni rada, ali niko vas ne poziva na razgovor za posao?

Gotovo je nemoguće naići na oglas za posao u kome se ne traži bar godinu dana iskustva, što je za mlade ljude koji su tek diplomirali začarani krug iz kojeg ne umeju da izađu - kako pronaći posao kada traže iskustvo, odnosno kako steći iskustvo kada se bez njega ne može do posla?

''Nakon završetka studija slala sam CV uvek kada se otvori neka pozicija bliska mojoj struci. Uvek su me odbijali zbog nedostatka iskustva, što je meni bilo potpuno paradoksalno, jer kako da imam iskustvo kad sam tek završila studije. Nisam znala šta ću sa sobom, besmisleno je bilo da me roditelji izdržavaju, bila sam na ivici nerava. Onda sam kroz razgovor sa drugaricom koja je diplomirala na privatnom fakultetu, shvatila koliko su posvećeno radili na praktičnom delu pripreme za budući poziv, kroz različite projekte. Tada sam odlučila da volontiram kako bih u svoj CV mogla da dodam sve ono što sam u toku studija propustila. Bilo je teško raditi za džabe, ali sam bila uporna. Brzo nakon toga došao je i prvi pravi posao'', kaže Ana N. koja je diplomirala na Šumarskom fakultetu u Beogradu.

OVAJ OGLAS JE POSTAO HIT NA INTERNETU: Traži se student sa 5 godina iskustva!

Prorektor za nastavu na Internacionalnom univerzitetu  u Novom Pazaru Amela Lukač Zoranić kaže da je najveći problem tradicionalnog obrazovanja nedostatak prakse koji studentu po završetku fakulteta onemogućava da bude potpuno pripremljen za budući poziv.

Studenti
Foto: Profimedia/ilustracija

''Nedostatak tradicionalnog obrazovanja jeste to što je nastava često formalizovana, verbalizovana i nedovoljno očigledna, a samim tim se ne pridaje dovoljno pažnje praktičnom znanju i time se student stavlja u pasivnu umesto u aktivnu ulogu. Intenzivnim razvojem i usavršavanjem didaktičkih medija, nastavnih metoda i oblika rada, na čemu se u poslednje vreme jako puno radi, te njihovom primenom u učionici, ovaj problem može biti prevaziđen'', kaže za naš portal prorektor za nastavu Lukač Zoranić i precizira da su tri najočiglednije razlike državnog i privatnog univerziteta mentorski rad,  inovativni pristup nastavi i velika zastupljenost prakse.

KAD ZAFALI DŽEPARAC: Evo na koje su sve poslove spremni beogradski studenti

Studenti
Foto: Profimedia

Zanimanje budućnosti i put do njega

''Zanimanje budućnosti je zasigurno iz oblasti informacionih tehnologija, kao i iz oblasti međunarodnog poslovanja. Najbolji put ka ovim zanimanjia jeste odabir fakulteta koji svakodnevno prati savremene tendencije u obrazovanju, kao i razvoj nauke i tehnologije, a nema ograničenja u primeni inovacija kroz svoje studijske planove.  Na Internacionalnom univerzitetu je angažovano stručno nastavno osoblje koje dolazi kako iz Srbije, tako i iz celog regiona i koje kontinuirano radi na svom usavršavanju prateći svetske naučne tokove, dok je nastavni prostor osavremenjen i opremljen svim tehničkim i nastavnim pomagalima od računara do video projektora. Pored toga, rad u malim grupama je jedna od osobenosti Univerziteta tako da su studenti u prilici da kroz mentorski rad stiču znanja, a svaka se posebnost i osobenost studenta uvažava i poštuje'', kaže prorektor za nastavu na Internacionalnom univerzitetu  u Novom Pazaru Amela Lukač Zoranić.

Devojke uče
Foto: Profimedia

BIRO VAM NE GINE: Sa ovim fakultetima ste "zaglavili"

Kako sa 18 godina doneti odluku koja obeležava ceo život?

Kada mlada osoba od 18 godina razmišlja o budućoj profesiji, najčešće nije u stanju da iz svih uglova razmišlja o onome čime će se baviti ceo život.

Usled velikog pritiska roditelja, želje da se bave što plaćenijim poslom, mladi često zaboravljaju da je neophodno da svoj posao vole jer će ih pratiti kroz ceo život, upozorava prorektor Lukač Zoranić.

STUDIRANJE NEKAD I SAD: Živelo nas je petoro u dvokrevetnoj sobi

''Svakom pojedincu je potreban osećaj zadovoljstva, a to se postiže kada smo zadovoljni sobom, svojim pozivom i karijerom. Pogrešan odabir karijere  dovodi do nezadovoljstva i frustracije. Mladim ljudima treba pomoći da odaberu zanimanje koje će ih učiniti sretnim i zadovoljnim jer ne postoji pogrešno zanimanje ili pak nedovoljno plaćeno zanimanje, sve zavisi od pojedinca, njegovog zalaganja i kreativnosti'', navodi ona.

Sredina koja motiviše studente

Objašnjavajući zašto bi budućim studentima preporučila Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, kao jedan od razloga navodi to što je reč o mestu na kome studenti obrazovanje stiču u pozitivnom ambijentu, na kome se njihovi afiniteti prepoznaju, razvijaju kritičko mišljenje i na kome im  je na raspolaganju kako nastavno osoblje, tako i administrativno.

''Studenti dobijaju podršku za svaki projekat koji za cilj ima doprinos naučnoj i široj zajednici; studentima su pored biblioteke na raspolaganju i Istraživački centar, Media centar, Kulturni centar, Sportski centar, radio i televizija opremljeni po najsavremenijim standardima, a u kojima studenti mogu iskazati i svoja druga interesovanja i talente. Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru je mesto susreta, mesto gde se različitosti spajaju i međusobno dopunjuju uz potpuno uvažavanje i poštovanje svih osobenosti'', kaže Lukač Zoranić.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd