Skip to main content
Slađana Velkov

"Žena koja odgovara ljude od vakcinacije dece laže o svojoj biografiji"

Foto: Facebook/Sladjana Velkov
Slađanu Velkov, koja se izdaje za doktora, ima priličan uticaj na desetine hiljada ljudi koji oklevaju da vakcinišu svoju decu, sumnjajući da su cepiva štetna, te da, na primer, izazivaju autizam.

Fama koja je u Srbiji izbila oko vakcinacije još uvek nije splasnula. Veliki broj roditelja nameran je da bojkotuje obaveznu vakcinaciju svoje dece jer je iz raznih izvora upoznat "da su vakcine štetne po zdravlje njihove dece, te da neke od njih izazivaju autizam". Zađe li se dublje u tematiku, otkriće se i "da postoji zavera da se smanji broj stanovnika planete, a vakcine su jedno od sredstava".

Možda najpoznatiji propagator bojkotovanja vakcinacije je Slađana Velkov koja za sebe kaže da je doktor. Na društvenoj mreži Fejsbuk nju prati oko 28.000 ljudi, od kojih ogromna većina deli njena uverenja, odnosno ona kod njih podstiče uverenje o malevolentnosti cepiva. 

Budući da je u Srbiji zakonom zahteva procenat vakcinacije od 95 odsto, a da je ta cifra u zadnje dve godine oko 75 procenata (pročitajte: Ne šaliti se sa vakcinacijom dece: Pojava boginja je opomena), gospođa Velkov je kao neko ko utiče na smanjenje broja vakcinisanih dospela u pažnju države, odnosno Tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Inekcija
Foto: Profimedia

 

"Formirali smo predmet radi provere činjeničnog stanja u konkretnom slučaju. Nakon objavljene provere, donećemo odluku u skladu sa zakonom, o čemu ćemo blagovremeno obavestiti javnost", izjavio je za Naše novine Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal.

Slađana Velkov kaže da nema lekarsku licencu jer nije zaposlena. Propagira zdravu ishranu i pravo na neobavezno vakcinisanje, a protiv kleveta koje iznose na njen račun reagovaće pravno.

Slađanu Velkov je javnosti predočio poslanik Dušan Milisavljević, na skorašnjem sastanku skupštinskog Odbora za zdravlje, kada je opomenio da je treba sprečiti u "opasnoj kampanji protiv vakcinacije".

Doktor Zoran Radovanović, jedan od poznatih srpskih epidemiologa, kaže da bi Srbija trebala da zabrani rad Slađane Velkov, kao što je to uradila Crna Gora. Po njemu, Slađana Velkov nema kredibilitet jer "osim besmislica koje propagira", nije ni sigurno da ima diplomu medicine. Naime, na njenom Fejsbuk nalogu stoji da je studirala u Nišu i Skoplju. Na fakultetu Nišu o njoj nema podataka, dakle tamo nije studirala. Radovanović dalje kaže da Velkov nije bila menadžer za razvoj medicine u Kuvajtu, kao što tvrdi, jer u Kuvajtu stranci ne mogu da drže tu poziciju.

"Nekoliko puta je u poslednjih nekoliko godina postojala želja naših lekara da je tuže zbog obmanjivanja javnosti, ali se uvek dolazio do toga da nije bilo njene adrese", kaže Radovanović.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
25 Beograd