fbpx
Skip to main content
Beograd

U Srbiji najviše izbeglica

Foto: Profimedia/ilustracija
BEOGRAD - Srbija je zemlja u kojoj živi najveći broj izbeglica u Evropi i to 43.763, saopštio je Komesarijat za izbeglice, kritikujući preporuku UNHCR-a da izbeglicama iz Hrvatske prestane izbeglički status.

U saopštenju povodom Svetskog dana izbeglica, koji se obeležava sutra, navodi se da trenutno, u Srbiji ima 32.371 izbeglica iz Hrvatske i 11.324 iz Bosne i Hercegovine.

"Istovremeno, Srbija dočekuje Svetski dan izbeglica sa razočaranjem nakon nedavne preporuke Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) da izbeglicama iz Hrvatske prestane izbeglički status", navodi se u saopštenju.

Ta preporuka je doneta uprkos protivljenju Srbije, kao zemlje sa najvećim brojem izbeglica iz Hrvatske, navodi se u saopštenju uz ocenu da je takva jednostrana odluka bez presedana. Srbija je, kako se dodaje, više puta izražavala neslaganje u vezi sa donošenjem te "neutemeljene i očigledno političke odluke".

Dodaje se i da Hrvatska nije isplatila zaostale penzije, dinarsku i deviznu štednju, te da nekoliko desetina hiljada izbeglica iz te države, ni nakon 19 godina od prestanka rata, nije povratilo stanarsko pravo. Inače, prema podacima, Srbija je prva zemlja u Evropi i jedna od pet zemalja u svetu, sa produženom izbegličkom situacijom.

Srbija je dala utočište za 618.000 izbeglica (266.000 iz BiH i 330.000 iz Hrvatske), a taj broj se svake godine smanjivao, pre svega zbog integracije u Srbiji, koja je, sa više od 300.000 bivših izbeglica primljenih u državljanstvo, primer najmasovnije integracije izbeglica u savremenoj Evropi. Samo 144.000 izbeglica se vratilo u zemlje porekla (75.000 u BiH i 69.000 u Hrvatsku).

 

Zahvaljujući programima koji prate zatvaranje kolektivnih centara, finansijskoj podršci EU, sredstvima iz budžeta i podršci UNHCR-a, u naredne dve godine će preostali centri biti zatvoreni, a njihovi stanari dobiti odgovorajuće stambena rešenja.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd