Skip to main content
krevetac

KO NAM KRADE DECU? "Nemoguće je da u jednoj nedelji u Višegradskoj umre 12 beba"

Foto: Profimedia
"Krađa beba u srpskim porodilištima se, u najmanju ruku, dešava jedanput nedeljno, iza ove informacije stojim svojim životom", kaže Vladimir Čičarević iz Udruženja roditelja nestalih beba.

Radna grupa ministarstava zdravlja, pravde i unutrašnjih poslova izradila je Nacrt zakona o postupku utvrđivanja činjenica o položaju novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji.

Kako navode iz grupe, cilj zakona je utvrđivanje svih činjenica i okolnosti na osnovu kojih se može utvrditi istina o položaju dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji, a sa druge strane, izvršavanje obaveze Republike Srbije iz presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Jovanović protiv Srbije.

Srbija je tom presudom obavezana da "preduzme odgovarajuće mere u cilju ustanovljavanja mehanizma koji bi omogućio svim roditeljima u sličnim situacijama da dobiju odgovarajuće odgovore i naknadu".

"Nacrt zakona objavljen je na veb stranici Ministarstva pravde, a javna rasprava će trajati 45 dana, odnosno do 15. septembra", navode iz Ministarstva pravde.

"Kada zamenici javnog tužioca budu radili na predmetima nestalih beba, biće im potrebni lekovi za smirenje", kaže za list Danas Vladimir Čičarević iz Udruženja roditelja nestalih beba, povodom završetka Nacrta zakona o nestalim bebama. On dodaje da je "apsolutno svaki predmet sličan i za 90 odsto njih moraće da proglase izlažiranu smrt novorođenčeta".

beba u porodilistu
Foto: Profimedia

Prema ovom zakonu, roditelji nestalih beba kojima država nije bila u stanju da pruži adekvatan odgovor o sudbini nestalog deteta, dobijaju odštetu u visini do 10.000 evra. Nacrt pomenutog zakona predviđa da podnosilac tužbe ili krivične prijave u roku od 30 dana dostavi dokumentaciju koja podrazumeva pol deteta, uzrok smrti, način saopštavanja, podatke o obdukciji...

"U Udruženju "Roditelji nestalih beba Srbije" smatramo da apsolutno u svakom slučaju možemo da otkrijemo koje karike su učestvovale u lažiranju smrti novorođenčadi. Tačno je da imamo problem u krivičnom postupku, a to je "zastarelost", što znači da ne može da se sudi retroaktivno, ali smo mi i za to spremili odgovor i rešenje koji se trenutno još priprema u našoj kancelariji. 

Tvrdim i da zakon nije jedini način da se reše slučajevi nestalih beba, jer država ima još nekoliko mehanizama koje će morati da upotrebi", ističe Čičarević za isti list.

"Moram priznati da mi je pomalo smešan taj deo u zakonu. Tačno je da se traži pol deteta, ime, prezime i slično. Pa da li znate koliko je slučajeva da u papirima za jednu porodilju i dete u bolničkoj dokumentaciji piše žensko, a u papirima matične službe piše muško? Da li znate da u matičnim knjigama i izvodima iz MK u rubrici "Ime i Prezime" ne piše ništa?

Siguran sam da je to jedan mali paradoks, jer ministarstva i tužilaštvo apsolutno ne znaju ništa u vezi s dobijanjem dokumentacije. Na primer, Višegradska ne daje dokumentaciju ni do šest meseci, iako je zakonski rok 15 dana. Naravno, niko za ovo ne odgovara. Dokumentacija je najbitnija, jer ona dokazuje malverzaciju, lažiranje i pranje dokumenata koja su krucijalna kao dokazni materijal - naglašava Čičarević.

Prema njegovim rečima, nemoguće je utvrditi tačan broj ukradenih beba bez pravosnažnih presuda. Ipak, pretpostavka je da je tokom potonje četiri decenije ukradeno više od 10.000 beba, ali da ta cifra sada lako može da prelazi i 100.000.

Čičarević ukazuje da se krađa beba u srpskim porodilištima, u najmanju ruku, dešava jedanput nedeljno.

"Iza ove informacije stojim svojim životom, jer je nemoguće da u jednoj nedelji u Višegradskoj umre 12 beba. Lično sam video taj dokument, ali naravno neću reći ko mi ga je pokazao. Uzmimo da u jednoj nedelji umre u proseku osam beba, puta pet sedmica, to je 40 beba.

To nisu fetusi i rane trudnoće, to su bebe koje se nose na sahranjivanje u grobnicu gde se sahranjuju preminula novorođenčad od šest meseci trudnoće pa nadalje. Znači, 40 beba mesečno u jednoj bolnici, a gde su desetine drugih bolnica", dodaje on.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 6 Pogledaj sve komentare
Voja Siki's picture

Voja Siki

Ako je ovo I 20% istine onda smo mi drustvo bez morala I ljudske casti. Ovde mora neko da ide u "CUZU" ili oni koji kradu il oni koji lazu, trecih nema.

23 | 0
ja sam 's picture

ja sam

Banditska zemlja.

12 | 0
СРБ's picture

СРБ

И мог брата су украли! Због потешкоћа после порођаја које је моја мајка имала, пребачена је заједно са ЗДРАВИМ мушким новорођенчетом у КРУШЕВАЧКУ БОЛНИЦУ! Сутрадан су јој рекли да је дете умрло! Није сумњала да јој је дете украдено док до ње нису почеле да стижу вести да се деца у КРУШЕВАЧКОЈ БОЛНИЦИ МАСОВНО КРАДУ тако што се породиљама саопштава да су им здрава деца помрла! .................

5 | 0
СРБ's picture

СРБ

ЗАШТО ЈЕ ДРЖАВА "ДОБРА" ДА ПРЕУЗИМА САМО ТРОШКОВЕ ЗА УКЛАЊАЊЕ ЛЕШЕВА НОВОРОЂЕНЕ ДЕЦЕ!? ЗАШТО СЕ НИШТА НЕ ЧИНИ ДА СЕ СПРЕЧE КРАЂЕ ДЕЦЕ !? ЗАШТО О ТОМЕ ДРЖАВНЕ СЛУЖБЕ ПОЈМА "НЕМАЈУ"!? ЗАТО ШТО ДРЖАВА КРАДЕ ДЕЦУ!

6 | 0
СРБ's picture

СРБ

КРАЂЕ НОВОРОЂЕНЧАДИ БИ БИЛЕ ВЕОМА ОТЕЖАНЕ КАДА БИ СЕ ТЕЛА УМРЛЕ ДЕЦЕ ПРЕДАВАЛА РОДИТЕЉИМА ДА ИХ ОНИ САХРАНЕ!!! САМО КОД НОВОРОЂЕНЕ ДЕЦЕ ДРЖАВА ПРЕУЗИМА ТРОШКОВЕ УКЛАЊАЊА ЛЕШЕВА!? ЗАШТО!!!??? ДА БИ СЕ И ДАЉЕ НЕСМЕТАНО КРАЛА ДЕЦА!!!

10 | 0
deki's picture

deki

Jednostavno doneti zakon da se umrle bebe daju roditeljima i gotova priča i da svaki roditelj ima pravo da traži dnk test radi dokaza o poreklu deteta i tu prestaje bilo kakva priča o otimanju dece

3 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd