fbpx
Skip to main content
seča stabala

Uklanjanje stabala vrše se isključivo zbog izgubljene dekorativne vrednosti

Foto: Srbija Danas
“U Akademskom parku uklanjaju se isključivo trula i bolesna stabla koja su izgubila biološku i dekorativnu vrednost, a ne iz razloga što se na tom prostoru pravi parking”, kaže Slobodan Stanojević, direktor JKP „Zelenilo – Beograd”.

On je naglasio da se ništa u parku ne uništava, već se kompletan sadržaj zelenila obnavlja i obogaćuje, a kada se sadnja završi, park će biti bogatiji za 52 nova stabla.

sadnja stabala
Foto: Srbija Danas

“Danas u parku postoji određeni broj stabala koja su u svom fiziološkom maksimumu i velike starosti, čime su narušeni funkcionalni i estetski zahtevi koje jedan centralni gradski park i zaštićeno prirodno dobro treba da poseduje. Nove sadnice su visokokvalitetne reprezentativne vrste “, rekao je Stanojević.

JKP „Zelenilo – Beograd” je 10. marta započelo s radovima na zameni postojećih bolesnih i fiziološki prestarelih stabala, a projekat rekonstrukcije i obnove zelenila se sastoji iz četiri faze. Završena je prva faza radova, u kojoj su posečena tri stabla, a posađeno je 12 novih”, pet sadnica platana i sedam sadnica dekorativnih kruški.

Trenutno se izvodi druga faza radova, u kojoj je u toku jučerašnjeg dana posečeno sedam stabala, a danas se sadi osam sadnica dekorativnih kruški i sedam sadnica platana. Takođe je u toku i čišćenje ograde Akademskog parka peskiranjem.

Prema rečima Slobdana Stanjevića u toku 2015. godine, biće završene tri faze zamene. Planirano je uklanjanje 23 stabla i sadnja 52 stabla, kao što su: ukrasna kruška, platan sa krošnjom forme kao krov. Svi planirani radovi izvode se uz dobijene uslove i saglasnosti Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a investitor radova je Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd