Skip to main content
Slavlje 9. novembra 1989. zbog pada Berlinskog zida

Umro čovek koji je prerano objavio pad Berlinskog zida

Foto: Profimedia
Bivši portparol Centralnog komiteta Politbiroa Istočne Nemačke Ginter Šabovski, koji je objavio pad Berlinskog zida 1989. godine, preminuo je u 86. godini, javili su danas lokalni mediji.

"Šabovski je preminuo u Berlinu", rekla je njegova udovica nemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Šabovski je umro samo nekoliko dana pre obeležavanja 26 godina od pada Berlinskog zida i ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke.

Prerano saopštio pad Berlinskog zida!

Posle višemesečnih masovnih demonstracija protiv režima 1989. godine i egzodusa građana na Zapad preko Mađarske, Politbiro je od Vlade zatražio da pripremi nacrt zakona kojim će biti uvedene olakšice za putovanje izvan Istočne Nemačke. Bilo je skoro 19 časova 9. novembra kada je Šabovski iz džepa izvukao list papira i pročitao dekret u kojem se navodi da će vize biti besplatno date svim koji odlaze ili napuštaju Istočnu Nemačku.

Na pitanje italijanskog novinara, kada dekret stupa na snagu, Šabovski je, oklevajući odgovorio, odmah, koliko on zna. Konferencija za novinare emitovana je uživo i u roku od nekoliko minuta objavljeno je da je "zid pao".

Manje od godinu dana kasnije, 3. oktobra 1990. godine, Istočna i Zapadna Nemačka ujedinjene su u jednu zemlju, čime je okončano četiri decenije hladnoratovske podele.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd