fbpx
Skip to main content
studenti

Univerzitet u Beogradu 809. od 1.000 univerziteta sveta

Foto: Profimedia/ilustracija
BEOGRAD - Univerzitet u Beogradu (UB), prema listi koju je sačinio Centar za rangiranje svetskih univerziteta, zauzeo je 809. mesto od 1.000 rangiranih visokoškolskih institucija, i na toj listi plasirao se iza Univerziteta u Ljubljani u Univerziteta u Zagrebu.

Univerzitet u Ljubljani zauzeo je 525. poziciju, zagrebački 564, a kada je u pitanju poređenje sa ustanovama u našem regionu, UB je bolji od Univerziteta u Bukureštu, koji je na 957. mestu i Univerziteta i Sofiji (826).

Listu je sačinio i na svom sajtu objavio Centar za rangiranje svetskih univerziteta, čije je sedište u DŽedi. U vrhu najboljih su američki univerziteti, a poslednji na listi je kineski Univerzitet Janbijan.

Centar koristi osam pokazatelja za rangiranje, a među njima su kvalitet obrazovanja meren brojem diplomiranih studenata koji su osvojili međunarodne nagrade, medalje, kao i zapošljavanje, mereno po broju bivših studenata koji zauzimaju važne položaje u svetskim kompanijama.

Jedan od kriterijuma je i kvalitet fakulteta, meren brojem akademika koji su osvojili velike međunarodne nagrade.

Krajem jula očekuje se najnovija Vebometriks, a u avgustu i Šangajska lista, na kojoj je UB dospeo među 500 najboljih univerziteta sveta.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
26 Beograd