fbpx
Skip to main content
studenti

Univerzitet u Beogradu 809. od 1.000 univerziteta sveta

Foto: Profimedia/ilustracija
BEOGRAD - Univerzitet u Beogradu (UB), prema listi koju je sačinio Centar za rangiranje svetskih univerziteta, zauzeo je 809. mesto od 1.000 rangiranih visokoškolskih institucija, i na toj listi plasirao se iza Univerziteta u Ljubljani u Univerziteta u Zagrebu.

Univerzitet u Ljubljani zauzeo je 525. poziciju, zagrebački 564, a kada je u pitanju poređenje sa ustanovama u našem regionu, UB je bolji od Univerziteta u Bukureštu, koji je na 957. mestu i Univerziteta i Sofiji (826).

Listu je sačinio i na svom sajtu objavio Centar za rangiranje svetskih univerziteta, čije je sedište u DŽedi. U vrhu najboljih su američki univerziteti, a poslednji na listi je kineski Univerzitet Janbijan.

Centar koristi osam pokazatelja za rangiranje, a među njima su kvalitet obrazovanja meren brojem diplomiranih studenata koji su osvojili međunarodne nagrade, medalje, kao i zapošljavanje, mereno po broju bivših studenata koji zauzimaju važne položaje u svetskim kompanijama.

Jedan od kriterijuma je i kvalitet fakulteta, meren brojem akademika koji su osvojili velike međunarodne nagrade.

Krajem jula očekuje se najnovija Vebometriks, a u avgustu i Šangajska lista, na kojoj je UB dospeo među 500 najboljih univerziteta sveta.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
5 Beograd