fbpx
Skip to main content
Ražana - rodno mesto oca srpskog olimpizma Svetomira Đukića

UPOZNAJMO SRBIJU: Šta to spaja Olimpijadu i fenjere? (FOTO)

Foto: SD/ilustracija
Srbija je oduvek i svima bila poznata kao spoj nespojivog. Možda je to posledica same njene geografske pozicije, a možda i psihe našeg naroda... No, šta to spaja Olimpijske igre i fenjere?

Na samo 136km (dva sata vožnje) od Beograda, nalazi se predivno mesto – Ražana.

Ako ste ikada prolazili pored varošice Kosjerić, sigurno ste u njenoj blizini primetili Ražanu.
A, ako ste se ikada zapitali zašto bi trebalo da posetite ovo mesto, mi ćemo vam na brzinu reći dva razloga!

Ražana je rodno mesto divizijskog generala Svetomira Đukića, oficira vojske Kraljevine Srbije. On je bio pripadnik obaveštajne vojske Jugoslovenske vojske u Otadžbini, a još više ga pamtimo po tome što je on otac srpskog i jugoslovenskog olimpizma. Đukić je bio osnivač i prvi direktor Srpskog olimpijskog kluba koji je osnovan 23. februara 1910. godine. On je bio i vođa prve srpske olimpijske selekcije Kraljevine Srbije na Petim letnjim olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine. Tada je postao i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, gde je bio sve do 1949. godine, kada se svojevoljno povukao.

U organizaciji Skupštine opštine Kosjerić i Srpskog olimpijskog komiteta svake godine održavaju se Olimpijski dani kao uspomena na Đukićev lik i delo. Memorijal se završava velikom atletskom trkom "Olimpijski trofej" učenika srednjih i osnovnih škola, a potom se održava trka na 4.000 metara profesionalnih atletičara.

O naseljenosti Ražane govorilo se još 2.000 godina pre nove ere, dakle - istorija romantike ovih krajeva prilično je jaka.

Ražana je od 1952. godine imala uličnu rasvetu, čak i u doba rata i kriza, ali sada je situacija grugačija. Malo, romantično mesto, ušuškano između planina, odlučilo je da zaroni u neka stara (možda i lepša?) vremena, te je danas ukrašeno fenjerima.

Na banderama vise prelepi fenjeri, koji istovremeno govore o ljubavi, istoriji, snalažljivosti srpskog naroda i nečemu što se rečima ne može opisati. Mora se videti. Mora se udahnuti i doživeti.

Dakle, put pod noge, šta čekamo?
+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd