fbpx
Skip to main content
Aston Martin Vanquish

VANQUISH: Najbrži Aston Martin

Foto: newspress.co.uk
Novi menjač i unapređen rad motora doprineli su pojačanom izlaznom moći i većoj upravljivosti.

Aston Martin ne da Vanquishu da ode u istoriju. Već petnaest godina ovaj se auto vrzma pred našim očima, a proslavio ga je niko drugo do Džejms Bond, tj. Pirs Brosnan 2002. u "Umri drugi dan".

Da bi serija trajala, potrebne su epizode, da bi auto trajao, potrebni su novi modeli. Otuda je britanska kuća spremila "Petnaestogodišnji model" (15 Model Year) sa novim, osmostepenim automatskim Touchtronic menjačem, prvi ovog tipa u modelima AM, a koji bi trebalo da učini Vanquish startnijim nego ranije. Novi stepen prenosa biće instaliran i u Rapide S koji se takođe očekuje sledeće godine.

Aston Martin Vanquish
Foto: newspress.co.uk

Tako će Vanquish do stotke iskati 3.6 sekundi. U odnosu na prošlij 4.1 to je više nego respektabilan napredak. Rapid S će do stotke tražiti strpljenje dugo 4.2 sekunde. Prošli put je trebalo 4.5. Touchtronic menjač je doneo još jedno unapređenje, veoma važno sa samoljubive vlasnike brzih automobila. Oba modela će sada moći da prevaziđu 200 milja na čas, tj. 320 km/č, pri čemu je Vanquish i zvanično postao najbrži model u istoriji kuće sa Ostrva. 

Da budemo objektivni, nije samo menjač zaslužan za brzinski napredak. Deo lovorika pripada i motorskom sklopu, tj. Boschovoj raspodeli zaduženja zahvaljujući kojoj je povećana izlazna moć agregata. Plastično rečeno, motor lakše diše. Tako je Vanquish jači za 7 odsto, Rapide za čak 13. 

Dalje, oba modela dobila su bolje reagovanje u krivinama. Vanquishsu je brži na "mig" volanom, napred je čvršći za 15 odsto, a pozadi za 35 stotih. Rapide je, pak, dobi veće kočione diskove.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd