fbpx
Skip to main content
Majka i ćerka čitaju

Važna lekcija: Čitajte sa svojim detetom

Foto: Profimedia
Deca vole da slušaju priče. Iz njih mogu mnogo da nauče. Osim što uz priče uče, najlakše i najlepše zaspe posle bajki ili bilo kojih drugih priča.

Pričajući sa decom o svojim iskustvima, prijateljima, putovanjima, vi ih učite neke važne životne lekcije. Slušajući vaša iskustva dete će se lakše snalaziti u životu, ali će istovremeno razviti svoj rečnik. Obogatiće ga novim rečima na zanimljiv način.

Osim vaših iskustava, odlična ideja je da sa svoijm detetom zajedno čitate knjige. Istraživanja su pokazala da deca sa kojom roditelji čitaju, lakše uče čitanje u školi. Ovoj deci je razvijenija mašta i znaju mnogo bolje da izraze svoja osećanja.

poklon knjiga
Foto: Profimedia

Takođe, čitanje je odlično za pamćenje tako da se preporučuje i odraslima. Ukoliko ste odrastali u okruženju gde se pričama i knjigama nije poklanjala pažnja, zajedno sa vašim detetom možete promeniti to. Čitajući sa njim zbližićete se i osim što ćete pomoći njegovom mentalnom razvoju pomoći ćete i sebi.

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da je čitanje dobro za sprečavanje Alchajmerove bolesti. Osim što je ova aktivnost zanimljiva, korist je višestruka. Zajedno sa detetom razvijajte ljubav prema priči i knjizi. Iz ove ljubavi izrodiće se mnogo pozitivnih efekata na vaše mentalno zdravlje. Bajke, basne ili vaše anegdote, nije važno! Najvažnija je poruka priče.

 

 

 

 

 

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
-4 Beograd