fbpx
Skip to main content
Goran Vesić

Vesić: Praksa je bila dosad da se kasni sa radovima, mi uvodimo novu

Foto: SD/ilustracija
Tender za rekonstrukciju Trga Slavija i Bulevara oslobođenja biće raspisan oko 15. avgusta

Gradski menadžer Goran Vesić gostovao je u emisiji "Slučaj B" Milorada Roganovića na radiju Studio B. Vesić je odgovarao na pitanja slušalaca o aktuelnim temama u gradu.

Gradski menadžer je rekao da će tender za rekonstrukciju Trga Slavija i Bulevar oslobođenja biti raspisan oko 15. avgusta, dok se početak radova očekuje početkom 2016.godine.

– S obzirom da se neće raditi podzemni prolazi očekujem da radovi ne traju duže od šest meseci. Tender će biti urađen na mnogo transparentniji, bolji i efikasniji način nego što je to urađeno sa tenderom za rekonstrukciju Ulice vojvode Stepe, koju je ova gradska vlast zatekla. Osnovna razlika je da će tenderom za Slaviju biti bolje zaštićeni interesi grada, odnosno građana jer ćemo da predvidimo kaznene odredbe za izvođača i ako ne poštuje rokove u međufazama, mehanizam kako bi podizvođači bili plaćeni, ali i proveru kvaliteta radova. Ako tako budemo radili možemo da garantujemo da će taj posao biti završen na dan kada bude predviđeno po tenderu, a možda i ranije - istakao je Vesić.

On je ponovio da završetak rekonstrukcije Vojvode Stepe, prema ugovoru, treba da bude 11. jula i istakao da izvođač radova nije tražio produžetak roka posle februara meseca kada mu je takav zahtev odbijen u Agenciji za investicije i stanovanje koja je investitor i jedna nadležna u gradu da komunicira sa izvođačem. Takođe je potvrdio da Grad izvođaču ne duguje "ni jedan, jedini dinar", da će mu sledeće nedelje biti "uplaćeno više od milion evra, nekoliko dana pre isteka roka za plaćanje" i da "će sve obaveze prema izvođaču biti ispoštovane".

goran vesić
Foto: Youtube Printscreen

– Koliko vidim, izvođač sam najavljuje u medijima da će posao završiti u roku i to me raduje - rekao je Vesić i dodao da u ugovoru jasno piše kakva su prava grada Beograda ako izvođač ne bude poštovao ugovor tako što ulicu ne bi završio u predviđenom roku.

– Građani treba da znaju da sadašnja Uprava grada nije raspisivala tender za Ulicu vojvode Stepe, nije određivala uslove, nije birala izvođača i nema nikakve mogućnosti da interveniše sve do isteka roka za završetak radova. Nismo mi pravili taj naopaki ugovor već smo ga zatekli. Javnost takođe treba da zna da je u prošlosti u Beogradu, bila praksa da se kasni sa radovima, ali da mi želimo da uvedemo novu praksu po kojoj oni koji rade posao za Beograd moraju striktno da poštuju rokove i tako poštuju i građane kojima nije lako da žive u ulicama koje se rekonstruišu. Pravi efekti ovog novog načina rada videće se tek kada se bude radio Trg Slavija a sada smo prinuđeni da vadimo kestenje iz vatre koje nam je ostavila prošla vlast - pojasnio je gradski menadžer.

Što se tiče rekonstrukcije Trga Slavija, Vesić je podsetio da je posle sprovedene javne rasprave najviše primedbi građana i stručne javnosti bilo upravo na predviđenu izgradnju podzemnih prolaza ispod trga, a koji su, ispostavilo se bili više nego opravdani. Ti podzemni prolazi, kako je precizirao, trebalo je da budu visoki oko dva metra i relativno uski jer zbog postojećih postrojenja ispod Slavije nije bilo moguće napraviti komotnije prolaze.

– Posle ozbiljne analize, koju je uradio Saobraćajni fakultet, prihvatili smo rešenje da se radi rekonstrukcija bez podzemnih prolaza ali sa drugačijom organizacijom pešačkog saobraćaja. Imaćemo bolje efekte jer ne treba da zaboravimo da Slavijom dnevno prođe pešice između 70 i 90 hiljada ljudi. Ulica kneginje Zorke će postati prva biciklističko-pešačka ulica sa zonom usporenog saobraćaja u kojoj će pešaci i biciklisti imati prednost u odnosu na automobile. Pošto nema podzemnih prolaza na Slaviji uštedećemo novac koji ćemo da iskoristimo za rekonstrukciju Ruzveltove ulice, koja takođe kreće naredne godine. Prihvaćeno je rešenje da na samom skveru nema zaustavljanja vozila i pešaka, već da se sva stajališta i pešački prelazi pomere ka unutrašnjosti ulica koje se ulivaju u Slaviju - precizirao je Vesić.

Posle završetka rekonstrukcije, Slaviju će krasiti prelepa fontana dok će spomenik Dimitraju Tucoviću biti premešten preko puta, tačnije na Plato ispred Narodne banke Srbiije koji će takođe poneti naziv po istaknutom revolucionaru. Dok će mošti Dimitrija Tucovića biti prenete u Aleju velikana na Novom groblju, tamo gde mu je i mesto, istakao je gradski menadžer.

Goran Vesić
Foto: Youtube Printscreen

Vesić je podsetio da je završen konkurs za uređenje tri velika trga u Beogradu. Reč je, kako je naveo o Trgu Republike, Terazijama i Trgu Nikole Pašića.

– Pored Terazija radiće se i „Terazijska padina”, odnosno prostor ka Zelenom vencu, gde je Grad u pregovorima sa zainteresovanim donatorima da finansiraju rekonstrukciju tog dela grada. Jednog dana, u budućnosti radiće se i proširenje Kameničke ulice, kako bi se omogućio direktan izlaz na reku ali ne tako brzo jer nam treba dosta novca za eksproprijaciju. Kada je reč o rekonstrukciji Trga Republike, ispod njega će se raditi podzemna garaža, inače jedna od četiri predviđene koje će se graditi u najužem centru grada i koje treba da budu izgrađene u naredne dve - tri godine pošto će narednih godina najuži centar grada postati pešačka zona - najavio je Vesić.

On je dodao da će taj posao biti završen u narednih pet godina, dok se već ove godine zatvara za saobraćaj Ulica Vuka Karadžića i deo Zmaj Jovine - ispred Pošte, kao i gornji deo Obilićevog venca, tako da će se u istoimenu garažu ulaziti iz Maršala Birjuzova. Ta garaža će biti rekonstruisana i dograđena, rekao je Vesić i najavio skoru rekonstrukciju Pionirskog parka u okviru uređenja čitavog trga između Doma Narodne skupštine s jedne i Skupštine grada i Predsedništva Srbije s druge strane.

– Pored ova tri velika trga u narednih mesec dana počinje i rekonstrukcija Cvetnog trga, koji će u donjem delu da krasi spomenik Borislavu Pekiću, dok će se preko puta Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u dogovoru sa Udruženjem glumaca Srbije, uraditi spomenička kompozicija sa scenama iz kultnih domaćih filmova i pozorišnih predstava u kojima su akteri najistaknutiji doajeni našeg glumišta - najavio je Vesić.

Vesić je dodao da će tokom jula biti završen konkurs za Spomenik srpskim žrtvama i građanima Srbije u ratovima od 1990. godine, koji će biti postavljen na beogradskom ušću, kao i da će na prostoru između hotela Jugoslavija i Zemuna, a u saradnji sa Gradom Moskvom biti urađen Park slovenske pismenosti sa bistama najpoznatijih slovenskih pisaca. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd