fbpx
Skip to main content
Pas glođe krpu

VLASNICI, OBRATITE PAŽNJU: Šape vašeg psa zahtevaju POSEBNU negu!

Foto: Profimedia
Pridržavajte se sledećih saveta kako bi ekstremiteti vašeg ljubimca ostali zdravi, a vi uštedeli na posetama veterinaru.

Šape vašeg psa zahtevaju redovno održavanje i negu, naročito zimi, na niskim temperaturama. Pridržavajte se sledećih saveta kako bi ekstremiteti vašeg ljubimca ostali zdravi, a vi uštedeli na posetama veterinaru.

Redovno sređivanje noktiju

Šape psa je neophodno redovno sređivati i održavati. Najbezbednije je da obučeni frizer za pse ili veterinar redovno skraćuje nokte vašem psu. Nije preporučljivo da to radite sami kod kuće, jer uvek postoji opasnost da nokat isečete blizu krvnog suda.

Pas na ulici
Foto: Profimedia/ilustracija

Čuvajte psa od hladnog asfalta

Napolju je vedar dan, idealan za dugu šetnju sa psom. Međutim, mi teško primećujemo koliko je tlo zapravo hladno. Pre nego što krenete u avanturu, stavite dlan na beton! Ako ne možete dugo da držite ruku na tlu, verovatno je i previše hladno za šape vašeg psa. Čak i ako pas ne pokazuje znake bola, hladnoća i dalje šteti šapama. Kako biste sprečili suve i ispucale jastučiće na šapama vašeg psa, nakon šetnje isperite ih mlakom vodom jer napolju često ima mnogo leda i soli.

pas u snegu
Foto: Profimedia

Sprečite povrede

Ukoliko psa čuvate u dvorištu, redovno uklanjajte stvari koje bi mogle damu nanesu povrede, kao što je polomljeno staklo i oštro kamenje. Tokom šetnje, izbegavajte mesta sa žbunjem i biljkama koje mogu da povrede šape psa.

australijski ovčar, kelpi, pas, životinje
Foto: Profimedia

Očistite prljavštinu

Nakon šetnje proverite da na šapama vašeg psa nije ostalo previše prljavštine, a zatim ih ispreite mlakom vodom. Na ovaj način uklonićete otrovne i iritirajuće materije koje pas je pokupio spolja, a i sprečićete psa od lizanja tih materija u pokušaju da očisti prvljave šape.

Pas sa blatnjavim šapama
Foto: Profimedia

Proučite genetiku psa

Neke rase pasa su osetljivije na alergene iz spoljne sredine, što se može odraziti na šapama. Takođe, imajte na umu da psi koji su skloni alergijama češće ližu šape.

haski, pas, glava, beli pas, beli haski
Foto: Profimedia

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd