fbpx
Skip to main content
Volkswagenovi modeli

VOLKSWAGEN: Manji profit

Foto: Facebook/ilustracija
U nemačkoj kompaniji uprkos nižoj stopi zarade očekuju proboj granice od 10 miliona prodatih vozila na godišnjem nivou.

Volkswagen je zabeležio pad bruto zarade u drugom tromesečju zbog nestabilnosti na tržištima zemalja u razvoju, ali i usled slabih rezultata u Sjedinjenim Američkim Državama. Ipak, takav razvoj situacije nije došao nenajavljen, već je predviđen projekcijama zaposlenih u nemačkoj firmi.

Ukupan operativni profit tako je dostigao cifru od 3.33 milijarde evra i za 3.1 odsto je manji na godišnjem nivou, ali je u skladu sa očekivanjim analitičara prvog evropskog proizvođača automobila. Prihodi su manji za 2.2 odsto i stali su na cifri od 51 milijarde evra, zbog nepovoljnih valutnih kretanja.

Slabosti moneta na ključnim tržištima doprinele su porastu cena i padu tražnje, ali se u Volkswagenu ne prenebregavaju jaku konkurenciju kao dodatnog uzročnika. No, u kompaniji su uvereni da će ispuniti godišnji plan o prodaji 10 miliona vozila, cilj koji je postavljen pre sedam godina.

Dvocifren sunovrat prodaje ubeležen je u Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini. Prošle godine, ove četiri zemlje činile su 50 odsto ukupne prodaje od rekordnih 9.73 miliona vozila.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd