Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ: Želim da verujem da nije bilo sporne izjave Erdogana

Foto: Tanjug
BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom povodom izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom naveo da svako od njih ima pravo na svoje zaključke u vezi s izjavom Erdogana, ali da on nema pravo da negira i omalovažava zabrinutost predsednika RS.

Objasnivši da želi da veruje da Erdogan spornu izjavu nije dao, Vučić je podsetio na njegove ranije izjave, onu u Prizrenu ili na poslednju datu pre 15 dana u Austriji o tome da su oni (Austrijanci) potomci Osmanlija nakon koje čitavo austrijsko rukovodstvo nije želelo da se susretne sa turskom delegacijom izuzimajući šefa diplomatije Sebastijana Kurca, koji je pri tome izneo mišljenje i stav svoje zemlje o takvoj izjavi.

"Naša je obaveza da nigde ne žurimo, jer to nije politika Srbije", rekao je Vučić navodeći da je razgovarao nedavno sa turskim predstavnicima o tome kako da dve kompanije dođu u Krupanj i zaposle ljude.

Dodao je, međutim , da to sto mi želimo dobre ekonomske i druge odnose ne znači da oni treba da budu na uštrb bezbednosti.

"Želim da verujem da to nije izrečeno a na Srbiji je da reaguje i da nikoga ne napada niti optužuje", rekao je Vučić i podvukao da je svestan kako se svaka reč koju izgovori meri i ovde i u Sarajevu i u Zagrebu, te da je teško da mu se može naći da je rekao nešto što podiže strasti, sto očekuje i od drugih.

Vučić je dodao da sa druge strane nisu sve ambasade Turske u regionu dale iskrene odgovore i dodao da će o ovome razgovarati i sa predstavnicima EU i to ne da bi se žalio, jer "želimo dobre odnose sa Turskom". Srbija se sada poštuje upravo zato što stoji iza onoga što kaže, naveo je premijer i podsetio da je i u Moskvi nedavno rekao da Srbija hoće u EU, a u Briselu da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

Upitan da komentariše reakciju Hrvatske na izjavu Erdogana o brodovima u Neumu, Vučić je rekao da su i on i predsednik RS primetili reakciju u državnim organima Hrvatske, ali je ponovio da nije slagao kada je rekao da su različito regaovale ambasade Turske u različitim zemljama.

"Rekla - kazala je već bilo i u Beču i u Prizrenu i nadam se da je ovo stvarno bilo to rekla - kazala", poručio je Vučić ponovivši da je uveren da bi u slučaju da je ta izjava tačna reakcija Srbije bila drugačija, snažnija i jače nego ova danas.

Kako kaže, želi da veruje da su izjave u Prizrenu i Becću bile slučajne, zbog glasova i izborne kampanje, pa čak i ova o Neumu, ali je dodao da bi voleo da se ambasade Turske u regionu usaglase.

Uprkos tome što su Vučić i Dodik danas o spornoj izjavi izneli drugačije stavove, srpski premijer je poručio da to ne znači da on ima pravo da na bilo koji način omalovažava zabrinutost predsednika RS Dodika.

"Nema pravo da ne brinem zbog zabrinutosti predsednika RS", rekao je Vučić.

Milorad Dodik
Foto: Tanjug

DODIK: Opasne namere Turske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je uveren da je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan zaista izgovorio pretnju prema kojoj će "svako onaj ko dirne Bošnjake imati posla sa 100 miliona Turaka te da neće biti čudno ako turski brodovi uplove u Neum".

"Uveren sam da je Erdogan to rekao", izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je podsetio da je Turska predstavnica Islamske organizacije i da je članica Saveta za implementaciju mira u BiH, te da je upravo zato taj savet izgubio snagu a njegove odluke nemaju autoritet u Republici Srpskoj. Dodik je rekao da Turska ima svoj vojni kontigent u BiH i da stoga izjava poput Erdoganove predstavlja "opasne namere" tim pre što je politika turske navijačka i da ona bezpogovorno brani bošnjačka uverenja ne mareći za stavove drugih naroda koji žive u BiH.

"Turska nije pobornik BiH izgrađene na Dejtonskom sporazumu i verujem da je ta izjava data. Turska je moćna zemlja i može da manipuliše sa jeste ili nije. Ja verujem da je data u obliku kako je preneta, a sada su sami shvatili da je to opasna igra reči i sami su je pokušali povući", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je RS nezadovoljana načinom na koji Turska od BiH pokušava da napravi unitarnu državu.

"Oni žele da BiH bude unitarna i centralna zemlja u kojoj će drugi biti samo karikatura ili privezak. To je politika koja ne odgovara nama. Mi smo privrženi Dejtonu u obliku koji je on napisan. RS nikada nije sporila Dejtonski sporazum", rekao je Dodik i dodao da je RS nije za eskalaciju nasilja.

Sastanak Vučića i Dodika

Premijer Srbije pozvao je prvog čoveka Srpske u Beograd na hitne konsultacije povodom spornih izjava turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da će svako ko dirne Bošnjake protiv sebe imati sto miliona Turaka.

Javnosti su se iz zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 obratili premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik koji je potvrdio da se Turska meša u unutrašnje odnose BiH. Vučić je u svom obraćanju rekao da Srbija želi dobre odnose sa Turskom i podsetio da je Balkan bure baruta pa se ne treba igrati ni upaljačem i šibicom. On je dodao i da su turski zvaničnici dobrodošli u Srbiju, ali da treba da vode  računa da ono što je dogovoreno za stolom treba da poštuju gde god govorili, a ne da menjaju izjave u zavisnosti gde se i kome obraćaju.

Vučić, Dodik
Foto: Tanjug

Srbija je bila i ostaće posvećena miru i stabilnosti, ali ni drugima neće dozvoliti da se uruši sve ono što su države i narodi Zapadnog Balkana gradili u poslednjoj deceniji.

Dodik je u nedelju uputio Vučiću pismo u kojem je izrazio zabrinutost i zatražio sastanak zbog izjava premijera Turske. Premijer Vučić smatra da bilo kakve izjave, koje ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost, nisu dobre i očekuje od Evropske unije, a posebno od Nemačke, da pomognu očuvanju regionalnog mira i bezbednosti, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd