fbpx
Skip to main content
Fejsbuk

SAZNAJ KO TI GLEDA PROFIL NA FEJSU: Kliknuli smo na ovu reklamu, evo šta se iza nje krije

Foto: Profimedia
Ko klikne kajaće se, ko klikne - kajaće se. Kliknite!

Od postanka Fejsbuka pa do dana današnjeg, jedno pitanje muči čovečanstvo - ko mi gleda profil?

Postojale su brojne aplikacije koje su obećavale razrešenje ove misterije, hiljade i hiljade stranica, članaka, video-tutorijala i sličnog sadržaja - i svaki put, ostajali smo razočarani. Fejsbukov kod je jednostavno isuviše jak da bi dozvolio ovakvu manipulaciju.

I kada smo po n-ti put kliknuli na ovu tipičnu prevaru, videli smo da njeno moderno izdanje funkcioniše drukčije nego prethodna.

Nekada ste za "ko mi gleda profil" pitanje kao odgovor dobijali gadan virus na računaru. Danas, priča je okrenuta od pravljenja štete nasumičnim korisnicima najveće društvene mreže na svetu ka pravljenju koristi kreatorima novog načina da se razradi ova stara ideja.

Palac gore
Foto: Profimedia

Korak 1: Kliknuli smo na stranicu "Saznaj ko ti gleda profil - radi 100 posto - ne lažemo majke nam" i shvatili da je moramo lajkovati kako bismo videli šta nudi.

Korak 2: Dobijamo link koji navodno vodi do uputstva. U suštini, ovaj link vodi do JuTjub videa koji ne objašnjava ništa, već nudi da se klikne na link u opisu. Ali to nije sve - put do videa vodi preko jednog veb sajta, koji beleži naš klik. Zatim se otvara JuTjub snimak, koji beleži i naš pregled.

Korak 3: Link u opisu videa nas vodi na stranicu sa reklamama. Stranica dobija klik, reklame dobijaju impresiju - ali mi i dalje ne znamo ko nam gleda profil.

Zaključak: u pitanju je samo još jedna u nizu prevara koja udara na naše niske instinkte - želju da potvrdimo sebi kako smo značajni i kako nas neki ljudi, možda baš oni kojima mi gledamo profil, prate. Ne dajte se zavesti, povratka nema.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd