fbpx
Skip to main content
5G

5 naprednih tehnologija kojima će 5G promeniti svet u kome živimo

Foto: Srbija Danas
I pored svih prednosti koje nosi sa sobom, primeni novih tehnolgija treba pristupiti pažljivo...

Savremena 5G tehnologija već neko vreme se uvodi u različitim delovima sveta. Uprkos nekim kontroverzama i brojnim neproverenim činjenicama koje se o njoj plasiraju, ona će značajno unaprediti načine na koje obavaljmo poslove u brojnim sferama života.

Ovih 5 naprednih tehnologija zanovane su na 5G mrežama, koje su im neophodne da bi funkcionisale. One će u velikoj meri unaprediti svetsku trgovinu, a samim tim i svet u kome živimo:

3D štampa

Tokom pandemije korona virusa, tehnologija 3D štampe je pomogla da se umanje efekti nedostatka određenih stvari važnih u borbi protiv kovida-19, kao što su opreme za ličnu zaštitu i medicinski testovi.

5G
5G
Foto: Srbija Danas

Intertnet stvari (IoT)

Kada dođe do prekida lanca snabdevanja, IoT tehnologija je u stanju da predvidi vreme dolaska robe vodom i kopnom, da predvidi i spreči zakrečanja u lukama, terminalima i skladištima, da prati transport i skladištnje lako kvarljive robe.

Autonomna robotika

Roboti zaista donose revoluciju kada je utovar, istovar i skladištenje robe u pitanju. Međutim, trenutno je samo 3 odsto terminala na svetu automoatizovano.

Ultra-brze mobilne veze

5G tehnologija će omogućiti da se sve transakcije putem interneta odvijaju velikim brzinama, na mnogo lakši i brži način nego do sada. Prepoznavnje glasa, automatsko simultano prevođenje i ažuriranje informacija u realnom vremenu doneće značajana unapređenja u poslovanju.

Blokčejn tehnologija

Blokčejn će znatno modernizovati sve "papirološke" procedure, uključujući tu i mogućnost praćenje načina i brzine na koji se svi ti procesi odvijaju.

Međutim, i pored svih prednosti koje nosi sa sobom, primeni novih tehnolgija treba pristupiti pažljivo, kako bi se omogućilo da ona bude dostupna svima, odnosno da "radi" za sve kompanije u lancu poslovanja, nezavisno od njihove veličine ili toga u kom delu sveta se nalaze.

SD vesti

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
8 Beograd