Utorak 19. mar 2024.
Ajfon 11

Ajfon dobio NEOBIČNE TAČKE na ekranu, korisnici su ZBUNJENI, a evo čemu služe...

Foto: Profimedia
Nova sigurnosna opcija stiže uz iOS 14

Najnoviji operativni sistem za iPhone uređaje je stigao(!) i fanovi brenda iz Kupertina polako otkrivaju sve njegove prednosti.

Objektiv.rs pisao je o brojnim novitetima, koji će zauvek promeniti način na koji koristite Apple telefon, a jedan je posebno zanimljiv – i zbunjuje korisnike.

Naime, novi iOS 14 prikazuje malu zelenu ili narandžastu tačku na vrhu ekrana, koje u prvi mah nemaju posebnu namenu, a zapravo su vrlo značajne. U današnjem tekstu otkrivamo o čemu je reč…

Ajfon 11
Ajfon 11
Foto: Profimedia

Novi sistem zaštite

Ukoliko u vrhu ekrana svetli zelena tačka to znači da je kamera telefona u funkciji, a ako svetli narandžasta, uključen je mikrofon.

Deluje neobično, zar ne? Zašto bi proizvođač postavio posebnu oznaku za aplikaciju koju smo upravo aktivirali…

Reč je o novom sistemu zaštite od aplikacija koje možete instalirati na uređaj, ne znajući da su programirane da vas špijuniraju!

Vlasnici telefona znaju da će softver uvek tražiti dozvolu za pristup kameri i mikrofonu, ali ne znaju šta radi u pozadini, mimo njihove kontrole.

Developeri na mukama

Ubuduće, svaka aplikacija koja manipuliše vašim uređajem biće lako otkrivena, posle čega je možete optimizovati ili obrisati.

Na ovaj način, kompanija Apple želi da zaštiti osetljive podatke korisnika.

Novitet je primorao brojne developere da promene sistem rada svojih aplikacija, posle pritužbi koje su stizale još u periodu Beta-testiranja iOS 14.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd