fbpx
Skip to main content
5G

DOLAZI ERA BEZ BATERIJA I PUNJAČA! 5G mreža će uskoro moći i da puni naše uređaje...

Foto: Srbija Danas
Mali potrošači će, unutar mreže novih malih antena koje pretvaraju 5G signal u struju, moći da rade u potpunosti bez baterija ili da ih tako dopunjavaju...

Tim naučnika sa Instituta za tehnologiju u Džordžiji konstruisao je male antene koje mogu da sakupljaju elektromagnetnu energiju iz 5G signala i da je, potom, koriste kao izvor električne energije.

Ta tehnologija bi, kada bude usavršena, mogla da 5G mrežama, praktično, da novu funkciju, odnosno da ih pretvori u bežične mreže za napajanje malih uređaja i senzora povezanih na internet.

To bi, za uređaje koji nisu veliki potrošači, značilo da bi, bar u teoriji, unutar mreže takvih antena mogli da rade u potpunosti bez baterija, ili da ih za krako vreme dopune do odeđenog nivoa dovoljnog za funkcionisanje.

Najveći problem takvih antene, koji mogu da se proizvode tehnologijom 3D štampe, je ograničenje kada je količina energije koju mogu da prikupe u pitanju, zbog toga što imaju ograničen prijem signala, piše Futurism.

- Rešili smo problem zbog koga su naše antene  mogle da primaju signal samo iz jednog pravca, u sistemu koji pokriva široki ugao prijema - istakla je vodeći istraživač na projektu Alin Ejd.

5G
5G
Foto: Srbija Danas

Nije važno iz kog pravca je signal uperen u antenu, pošto inovacija koju su naučnici primenili, omogućava prijem signala iz svih pravaca.

- Po istom principu, možemo da imamo i veliku antenu koja radi na višim frekvencijama, koja će moći da prima signal iz svih pravaca. To našu antenu čini veoma praktičnom - ističe istraživač Džimi Hester.

Princip rada ovih antena zasniva se na činjenici da 5G mreže počivaju na mnogo gušće postavljenim 5G antenama, nego što je to sa antenama prethodnih generacija slučaj, koje u ovom slučaju predstavljaju izvor energije

Antene veličine dlana sakupljaju malu količinu energije, samo oko 6 mikrovati i to na udaljenosti od oko 180 metara od predajnika 5G signala.

Naučnici se nadaju da bi njihov pronalazak u budućnosti mogao da zameni "milione baterija i bežičnih senzora, pogotovo u pametnim gradovima budućnosti, ako i da nađe veliku primenu u poljoprivredi budućnosti, ističe koautor projekta profesor Emanuil Tenceris.

 

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd