fbpx
Skip to main content
windows 10

Evo kako možete izbeći neke od najvećih gnjavaža Windows 10

Foto: Profimedia
Iako je značajno stabilniji i pouzdaniji no što je to pre bio, Mikrosoftov operativni sistem ipak i dalje može priuštiti situacije u kojima bismo najradije čupali kosu od muke.

Ogroman je broj načina na koji nam moderne tehnologije olakšavaju svakodnevni život i poslovanje. Ali, to ne znači kako bar ponekad nisu i izvor frustracija.

Donosimo pregled nekoliko takvih scenarija i saveta kako ih što bezbolnije prebroditi.

Dosadne softverske nadogradnje i neočekivana ponovna pokretanja sustava

U pet godina koliko je Windows 10 sa nama ovo su verovatno problemi na koje se korisnici najčešće žale. Reč je o situacijama u kojima se, na primer, računalo samo ponovno pokrene kako bi instaliralo nadogradnju i pritom u nepovrat pošalje sve što ste radili, a niste spremili.

windows 10
windows 10
Foto: Profimedia

Ili onima u kojima morate dugo čekati dok instalacija nadogradnje dovrši, a vama se žuri dovršiti posao jer vas rokovi stišću.
U ranim danima Windowsa 10 Mikrosoft nam je prilično išao na živce s agresivnim nametanjem nadogradnji i prisilnih ponovnih pokretanja. Nije pomoglo to što su nadogradnje ponekad stizale neočekivano.

U međuvremenu se stanje u velikoj meri popravilo, delom i zbog pritiska korisnika, pa nadogradnje sad dolaze s višekratnim upozorenjima, naročito one koje traže ponovno pokretanje sistema.

Takođe, moguće je birati hoćete li odmah instalirati nadogradnje koje nisu ključne.

Neželjene aplikacije

U Mikrosoftu su skloni predinstalirati softver koji nije nužan za funkcioniranje Windows 10 (poput igara kao što su Farmville ili Candy Crush). Ako ih uklonite, neretko će se vratiti s ovom ili onom softverskom nadogradnjom.

Postoji siguran način kako se toga možete rešiti, ali on traži instalaciju izdanja Windows 10 Enterprise ili korisničkog računa za poslovnjake Microsoft 365, za koje je potrebno platiti.

Druge predinstalirane aplikacije

Kao i drugi operativni sistem, Windows 10 dolazi s nizom predinstaliranih aplikacija, namenjenih obavljanju osnovnih funkcija pri korištenju računala. Ali, tu se nađe i suvišnih aplikacija koje bespotrebno zauzimaju memoriju.
Neke od njih moguće je deinstalirati, druge ne. Srećom, ne zauzimaju baš jako mnogo mesta pa ne predstavljaju veliki problem.

Izbornik Start

Windows 10 Start kominacija je izbornika Start iz izdanja Windows 7 (popis programa posložen abecedno po kojem možete skrolovati) i dela istog elementa iz Windows 8 (više pločica različitih veličina).
Pločicama je moguće menjati veličinu i drukčije ih posložiti, ali to je dosadan postupak koji nije moguće lako replicirati pri postavljanju novog računala.

Time se može pozabaviti ekipa koja se odlično razume u funkcioniranje Windowsa pa znaju odgovarajuće zapovedi za PowerShell. Mi obični smrtnici osuđeni su na ručni rad.

Programi koji se sami pokreću

Programi koji se ubace u kategoriju auto-start (često bez vašeg znanja i dozvole) opterećuju resurse vašeg računala svaki put kad ga pokrenete i dok ga koristite.

Možete u određenoj meri uneti red ako otvorite redom Settings pa Apps i zatim Startup. Naći ćete poveći popis aplikacija koje se same aktiviraju. Pročešljajte popis, izbacite one koje nisu nužne.

Dugme za Cortanu na taskbaru

Ako nemate nameru koristiti glasovne poruke za digitalnu osobnu pomoćnicu Cortanu, verovatno ćete hteti da se rešite poveće sličice uz kućicu za pretragu koja je predstavlja.
Kako bi sakrili to dugme postavite kursor miša na taskbar i kliknite desnim dugmetom pa u izborniku odznačite opciju Show Cortana Button.

Čudni naziv mape za vaš korisnički profil

Kad se prvi put ulogujete na korisnički računar pri Microsoftu, Windows će napraviti novu mapu za korisnika (u C:\Users) i automatski joj dodeliti ime, koristeći prvih pet slova adrese (email-a) koju ste prijavili pri spomenutom korisničkom računu.
Ako već postoji mapa tog naziva Windows će dodati crticu i sedam nasumično odabranih slova. Kako bi to izbegli pri prvom logovanju, koristite lokalni korisnički račun, pa tek kasnije pridodajte korisnički račun pri Microsoftu.

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd