Skip to main content
Internet

Evo koliko STRUJE vaš kompjuter POTROŠI za nedelju dana

Foto: Profimedia/ilustracija
Koliko vas košta?

Svi znamo da bi kompjuter trebalo "uspavati" kada ga ne koristimo, ali vrlo lako možemo da se zanesemo i ostavimo ga u "sleep" modu i po nekoliko dana. Međutim, da li na taj način trošimo nepotreban novac na struju?

Cena korišćenja vašeg kompjutera zavisi od nekoliko faktora:

Faktor 1: Komponente

Ovo je prilično očigledno. Gejming PC sa vrhunskim komponentama će definitivno koristiti više struje nego neki laptop sa znatno slabijim procesorom.

Faktor 2: Kako koristite vaš PC

Samo zato što je vaš kompjuter prava zver sa 750-vatnim napajanjem, to ne znači da će sve vreme koristiti 750 vati. Većina kompjutera dolazi sa brojnim opcijama za uštedu energije kada kompjuter ne radi ništa, ili obavlja proste zadatke kao što je surfovanje internetom.

Merenje potrošnje

Kako ne biste morali sami da pratite svaki potrošeni kilovat, novinari magazina PC Mag odlučili su da otkriju koliko struje kompjuter koristi. Za test, kompjuter je radio u proseu 12 sati svakog radnog dana - 8 sati je bio potpuno aktivan, dok je 4 sata proveo u "idle" modu. Tokom vikenda korišćen je nekoliko sati i dobar deo dana bio je u "sleep" modu. Za vreme radnih dana, kompjuter je korišćen za surfovanje internetom i pisanje dokumenata, ali i nešto gejminga i poneki naporniji zadatak.

ZAKERBERG JE DIGITALNI GANGSTER: Teške optužbe na račun Fejsbuka!

ZAKERBERG JE DIGITALNI GANGSTER: Teške optužbe na račun Fejsbuka!

Kako bi tačno izračunali potrošnju, korišćen je poseban uređaj koji ide u utičnicu u tačno meri potrošnju struje.

Na kraju nedelje, test je pokazao da je kompjuter potrošio 11.02 KWh struje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd