fbpx
Skip to main content
app store

Instalirao lažnu aplikaciju pa ostao bez životne ušteđevine, sada pije lekove i ide kod psihijatra

Foto: Profimedia
Ipak, on kaže da nije toliko ljut na lopove, koliko je ljut na kompaniju Epl...

Google Play Store i App Store nude ogroman broj aplikacija različite namene, koje korisnicima pametnih uređaja mogu da olakšaju, ali ponekada i da zagorčaju život.

Upravo to je na sopstvenoj koži osetio izvesni Filip Hristodulu kada je na svoj iPhone instaliro aplikaciju za Trezor, koja navodno služi kao virtuelni novčanik za kriptovalute.

Trezor je u App Store prodavnici bio ocenjen sa skoro svih 5 zvezdica, što bi trabalo da znači da se radi o pouzdanoj i bezbednoj aplikaciji.

Prema pisanju lista Washington Post, koje su preneli brojni tech mediji, Hristodulu je izabrao aplikaciju za preuzimanje i instalirao je na svoj iPhone. Nakon toga, u aplikaciju je uneo svoje korisničke podatke, kako bi mogao da prati stanje u svom virtuelnom novčaniku.

Međutim, potom je usledilo nešto čemu se nije nadao. Za manje od jedne sekunde, njegovih 17,1 bitkoina nestalo je iz novčanika. U trenutku nestanka, taj iznos bitkoina vredeo je oko 600.000 dolara.

Lažna aplikacija je Filipa Hristodulua u sekundi ostavila bez cele životne ušteđevine. Ipak, on kaže da nije toliko ljut na lopove, koliko je ljut na kompaniju Apple.

epl prodavnica
epl prodavnica
Foto: Profimedia

- Izdali su poverenje koje sam imao u njih. Apple ne zaslužuje da sa izvuče zbog ovoga! - rekao je Hristodulu u intervjuu za Washington Post, dodajući da je bio uveren da je App Store sigurno mesto sa bezbednim aplikacijama.

I pojedini stručnjaci za sajber bezbednost upozoravaju da App Store baš i nije "najbezbednije mesto za aplikacije na svetu", kako ga Apple reklamira. Oni tvrde da sajber kriminalcima uopšte nije teško da zaobiđu sva bezbednosna pravila prodavnice.

To obično rade tako što, kada se njihova naizgled "obična" aplikacija prvo pojavi u App Store-u, kasnije je nadograde zlonamernim kodovima ili je u potpunosti izmene.

Inače, kompanija Trezor uopšte nema svoju aplikaciju, ni za App Store, ni za Google Play Store, i već godinama unazad upozorava na prevare sa plikacijama koje nose njeno ime.

Američki FBI je, u međuvremenu, pokrenuo istragu ovog slučaja, dok Filip Hristodulu kaže da je počeo da pije lekove za smirenje i redovno odlazi kod psihijatra.

SD vesti

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
8 Beograd