fbpx
Skip to main content
Mobilni telefon

Kako Gugl mape pravi proračune: Da li vas je nekada "izneverio"?

Foto: Profimedia
Da li vam pomaže?

Google Maps je jedna od najpopularnijih aplikacija za snalaženje u prostoru. Mnogi je svakodnevno koriste prilikom vožnje kroz grad, jer ih obaveštava o gužvama, saobraćajnim nesrećama i sličnom. Međutim, da li znate kako Google pravi svoje proračune?

Na svom zvaničnom blogu, Google je objavio zanimljiv tekst o tome kako se zapravo izračunavaju najbrže rute, gužve na putevima i slično (čak 97% proračuna je potpuno tačno, tvrde oni). Otkriveni su neki novi detalji, kao i više informacija o ulozi veštačke inteligencije.

Podaci se skupljaju, analiziraju i pokazuju kakva je prosečna gužva na putevima u određenom periodu dana. Kako se saobraćaj izračunava, pokazali su na primeru kretanja jednim auto-putem u kaliforniji.

Tamo se vozila tokom između 6h i 7h ujutru najčešće kreću brzinom od oko 105 km/h, ali tokom popodneva brzina kretanja, zbog velikih gužvi, opada na oko 35 km/h. Te podatke koji su bazirani na dugogodišnjoj analizi kretanja na auto-putu, Google zatim kombinuje sa stanjem stvari u realnom vremenu, koristeći AI.

Gugl
Foto: Profimedia/ilustracija

Veštačka inteligencija, odnosno mašinsko učenje, predviđa na taj način trajanje putovanja. Predviđanja se prilično brzo menjaju u poslednje vreme, zbog pandemije koronavirusa. Mnogi rade od kuće, pa su zato gužve na putevima manje, a zbog toga se koriste podaci samo od prethodne dve do četiri sedmice.

Da li vi koristite Google Maps, ili neku drugu aplikaciju za navigaciju? Kakva su vaša iskustva? Pišite nam u komentarima.

 

 

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd