Skip to main content
FaceApp

Koristite FaceApp? Nemojte se čuditi ako vaša fotka osvane na reklami za KONDOME!

Foto: Youtube printscreen/Inside Edition
Na ovo niste mislili?

Opšta pomama koja je poslednih dana zahvatila korisnike društvenih mreža, kako one "obične" tako i brojne poznate ličnosti, da putem aplikacije FaceApp saznaju kako će izgledati kada ostare, mogla bi da ima ozbiljne posledice.

Američka advokatica Elizabet Pots Vajnstin upozorila je putem Tvitera na uslove korišćenja te aplikacije, u kojima je pronašla prilično zabrinjavajuće informacije.

Svi koji instaliranjem aplikacije prihvate uslove njenog korišćenja, FaceAppu daju "stalnu, neopozivu, besplatnu globalnu dozvolu za upotrebu, reprodukciju, modifikovanje, adaptiranje, objavljivanje, prevođenje i stvaranje drugih dela" na osnovu sadržaja sa vaših uređaja.

U prevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što bi im moglo biti potrebno, uključujući i reklame. Tako da, ako ste instalirali aplikaciju, nemojte da se iznenadite ako vaša fotografija osvane na nekom reklamnom plakatu za, na primer, kondome, lek protiv impotencije ili za nešto treće.

Čak i ako korisnici isključe opciju pristupa fotografijama uskladištenim na njihovim uređajima, ova aplikacija tu opciju ignoriše i pristupa fotografijama.

Prema pisanju nekih medija, posebno bi trebalo da zabrine činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, da je njen vlasnik Rus i da to znači da su svi podaci koje ona pruzima bivaju poslati Rusiju. Naime, iza aplikacije, koja je korisnicima dostupna od 2017. godine, stoji bivši inženjer Majkrosofta i Jandeksaa Jaroslav Gončarov.

Pots Vajnstin upozorava i da tako definisana pravila korišćenja predstavljaju direktno kršenje evropske Direktive o zaštiti ličnih podataka (GDPR), prenosi Zimo.

Stručnjaci upozoravaju da bi aplikacija, koja ima visoke ocene i na Google Play Storeu i na App Storeu, dugoročno mogla korisnicima da napravi više štete nego koristi. Zato preporučuju da je, ukoliko ste je instalirali, što pre uklonite sa svog pametnog telefona kako biste zaštitili svoje fotografije i lične podatke.

Tvrdnje da aplikacija može da pritupi svim fotografijama korisnika, iz FaceAppa negiraju tvrdeći da ona ima pristup samo onoj fotografiji koju je korisnik odlučio da modifikuje. Tvrde i da se većina fotografija briše sa njihovih servera u roku od 48 sati.

NEMA BEKSTVA! Fejsbuk i Gugl čak i u Inkognito Modu znaju koje filmove za odrasle gledate!

NEMA BEKSTVA! Fejsbuk i Gugl čak i u Inkognito Modu znaju koje filmove za odrasle gledate!

KORISNICI INSTAGRAMA ĆE DA POLUDE: Ukida se njegova GLAVNA svrha! Već su počeli sa menjanjem!

KORISNICI INSTAGRAMA ĆE DA POLUDE: Ukida se njegova GLAVNA svrha! Već su počeli sa menjanjem!

NISU SVI PUNJAČI ISTI: Ova vrsta može da vam UPROPASTI telefon - izbegavajte ih!

NISU SVI PUNJAČI ISTI: Ova vrsta može da vam UPROPASTI telefon - izbegavajte ih!

Pojedini stručnjaci smatraju da korisnicima nije dovoljno jasno stavljeno do znanja da FaceApp fotografije šalje na server, ali je važno napomenuti da se, i pored toga što je kreator aplikacije Rus, svi serveri nalaze u SAD, kao i da je ta kompanija izričito naglasila da se "korisnički podaci ne prebacuju u Rusiju", navodi Wired.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd