Skip to main content
Microsoft logo

LAGANA VERZIJA, NOVA ZARADA ZA GIGANTA: Microsoft razvija Windows Lite

Foto: Profimedia/ilustracija
Prate trendove.

Microsoft radi na optimizovanoj verziji Windowsa, namenjenoj "dual-screen" uređajima, odnosno na usklađivanju korisničkog interfejsa sa tom vrstom ekrana.

Windows Lite, kako je interno nazvan, predstavlja redukovanu verzija Windowsa koja je u početku bila prioritet za uređaje sa dvostrukim ekranom. Microsoft je postepeno stvarao novi Composable Shell (C-Shell) i Windows Core OS, modularnu verziju postojećeg Windows Shell-a koji danas pokreće mnoge delove Windows 10. 

oko
Foto: Profimedia

Delovi ovog Windows Core OS-a sada pokreću hardver kao što je HoloLens 2 ili Microsoftov nadolazeći Surface Hub 2X. 

Windows Lite interfejs će biti sličan današnjem Windowsu, ali će biti više kombinacija onoga što Microsoft radi sa Surface Hub shell-om i ograničenom funkcionalnošću korisničkog interfejsa za Windows Phone Continuum. Još nije poznato kada će Microsoft predstaviti Windows Lite ili kako će na on kraju biti imenovan. Proizvođač softvera već godinama eksperimentiše sa ovim idejama, jer je gledao kako Chrome OS raste u školama u SAD-u. 

Microsoft će početkom maja održati svoju Build konferenciju u Sijetlu, što bi moglo da bude idealna prilika za početak otkrivanja delova svoje Windows Lite strategije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd