fbpx
Skip to main content
Telefon

MA NEMOGUĆE: Zavisnost od mobilnog telefona menja strukturu mozga

Foto: Profimedia/ilustracija
Ko bi rekao...

Većina nas danas ima pametne telefone koji nam omogućavaju mnogo toga a ne samo telefoniranje. Možemo surfovati vebom, igrati igrice, crtati, praviti fotografije i video snimke viske rezolucije i još mnogo toga. S tim u vezi, nije iznenađujuće da postoje oni koji provode više vremena na svojim telefonima u odnosu na druge.

Foto:Profimedia/ilustacija
Foto: Profimedia/ilustracija

Međutim, čini se da bi možda trebalo da se razmotri opcija da s vremena na vreme odložimo telefone. Prema nedavnoj studiji, istraživači su koristili MRI mašine i otkrili da su oni koji su klasifikovani kao zavisnici od pametnih telefonima imali fizički promenjenu strukturu mozga slično onome što lekari vide kod zavisnika od droga.

NEVEROVATNO: Tokom snimanja Mandalorijana korišćen "unreal engine"

NEVEROVATNO: Tokom snimanja Mandalorijana korišćen "unreal engine"xy

HIT: Evo šta vam je potrebno da igrate "Cyberpunk 2077"

HIT: Evo šta vam je potrebno da igrate "Cyberpunk 2077"

IMAJU PLAN: Samsung želi da prodaje svoj preklopni ekran

IMAJU PLAN: Samsung želi da prodaje svoj preklopni ekran

Metodologija testiranja
 

Test je sproveden na 48 osoba, od kojih je 22 kategorisano da imaju zavisnost od pametnih telefona. Prema rečima istraživača sa Hajdelberg univerziteta: „S obzirom na njihovu široku upotrebu i sve veću popularnost, ova studija dovodi u pitanje bezopasnost pametnih telefona, barem kod pojedinaca kod kojih je povećan rizik za razvoj zavisnih ponašanja vezanih za pametne telefone.“

Zavisnost od pametnih telefona nije nova i već smo čuli za nju, ali ovi nalazi bude određenu dozu zabrinutosti. S tim na umu, kompanije poput Apple-a i Google-a uvele su funkcije na svoje telefone i operativne sisteme radi smanjenja vremena koje korisnici troše na njih.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19