fbpx
Skip to main content
Microsoft Edge

Majkrosoftov pregledač EDGE zauzeo drugo mesto po popularnosti na svetu

Foto: Profimedia
Rizik se isplatio.

Rizičan potez Microsoft-a sa Chromium Edge browser-om se izgleda isplatio, barem u kratkom roku. Kako Bleeping Computer primećuje, Edge je sada drugi najpopularniji web browser na osnovu upotrebe, a NetMarketShare mu je u martu dao gotovo 7,6% tržišnog udela, čime je zaobišao opadajući Mozilla Firefox sa gotovo 7,2%.

Dobri rezultati za kratko vreme

Edge je i dalje daleko iza Chrome-ovih 68,5%, ali to je zavidan rezultat za browser koji nije bio ni tri meseca star. Nije teško pogoditi zašto Edge tako brzo raste. Njegov status podrazumevanog browser-a za Windows pomaže, kao i Microsoft-ov ukupni učinak. Međutim, takođe pomaže i to što verzija zasnovana na Chromium-u eliminiše mnoge pritužbe koje je imala stara verzija Edge-a koja radi na Microsoft-ovom pogonu, kao što su kompatibilnost, brzina i količina dostupnih ekstenzija. Stari softver imao je reputaciju browser-a koji se koristi isključivo za preuzimanje drugih browser-a, a sada je dovoljno dobar da vam možda neće trebati drugi browser.

KORISNO: Gugl maps stavlja akcenat na one restorane koje isporučuju hranu

KORISNO: Gugl maps stavlja akcenat na one restorane koje isporučuju hranu

ZANIMLJIVO: Jutjub se bori protiv teorija zavere

ZANIMLJIVO: Jutjub se bori protiv teorija zavere

ZANIMLJIVO: NASA pravi virtuelne izlete u svemir

ZANIMLJIVO: NASA pravi virtuelne izlete u svemir

Ovo ne znači da je Google nužno zabrinut. Dok Edge podstiče ljude da koriste Microsoft-ove usluge a ne Google-ove, promena pretraživača takođe učvršćuje Chromium-ovo prisustvo na mreži. Developeri mogu biti manje skloni da kreiraju web sajtove koji su zaista nezavisni od browser-a umesto da se optimizuju za Google-ov pretraživač i to bi moglo da smeta ljudima koji bi radije koristili Firefox, Safari ili druge alternative.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd