fbpx
Skip to main content
Kvarcno staklo Mikrosoft

NEĆETE VEROVATI: U budućnosti ćemo podatke čuvati na STAKLU!

Foto: Youtube printscreen/Microsoft Research
Da li je kvarcno staklo budućnost čuvanja podataka?

Mikrosoft se aktivno bavi razvojem novih tehnologija za smeštanje podataka, a poslednji proboj u toj sferi napravljen je upotrebom kvarcnog stakla.

Istraživanje je nazvano „Project Silica“ a Mikrosoft na njemu radi već neko vreme. Za sada je projekat u fazi kada je dokazano da je smeštanje podataka u staklu moguće, ali će sigurno proći još dosta vremena pre nego što ta tehnologija postane široko rasprostranjena i upotrebljiva.

RAT JE GOTOV! Guglovi servisi se uskoro vraćaju na HUAWEI telefone

RAT JE GOTOV! Guglovi servisi se uskoro vraćaju na HUAWEI telefone

VIKEND OD TRI DANA IH PREPORODIO! Majkrosoftov plan sa više slobodnih dana dao SJAJNE REZULTATE

VIKEND OD TRI DANA IH PREPORODIO! Majkrosoftov plan sa više slobodnih dana dao SJAJNE REZULTATE

SPREMITE NOVČANIKE! Naredni proizvod ove kompanije će biti još SKUPLJI

SPREMITE NOVČANIKE! Naredni proizvod ove kompanije će biti još SKUPLJI

Kopije podataka sačuvane u kvarcu mogu da se upišu samo jednom, uz pomoć specijalnih lasera. Oni upisuju voksele, 3D reprezentacije piksela, a svaki voksel je jedinstven. Posebno razvijen algoritam mašinskog učenja može da pročita različite paterne i dekodira upisane podatke. Parče kvarca veličine 2 mm sposobno je da sačuva više od 100 nivoa voksela, mada Mikrosoft nije naglasio kolika je to količina podataka. Međutim, dat je primer da se na parčetu stakla dimenzija 75 x 75 x 2 mm može sačuvati ceo jedan film, što daje koliko-toliko precizniji uvid u kapacitet.

Potencijalna upotreba ove tehnologije je u situacijama gde korisnici žele ili moraju da sačuvaju velike količine podataka koje neće moći lako da se unište. Mikrosoft je sproveo različite testove na staklom koje čuva podatke tako što je kuvao, pekao i držao staklo u mikrotalasnoj pećnici.

Pored toga je obavio i gomilu drugih testiranja da bi otkrio da li će vokseli biti uništeni ili modifikovani, ali i posle svega toga podaci su bili sačuvani. Stoga se glavna prednost vidi u čuvanju rezervnih kopija bitnih podataka koje mogu da budu sačuvane i nakon prirodnih katastrofa.

Jedna od zainteresovanih kompanija za ovu tehnologiju je Warner Bros, koja ima plan da čuva tri arhivske kopije svakog filma, serije i bilo kog drugog video materijala – dve digitalne kopije smeštene na različitim mestima na svetu i originalna fizička kopija.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd