Skip to main content
USB

Nestali su vam podaci sa USB stika? Evo kako možete da ih vratite

Foto: Profimedia
Najčešći uzroci gubitka podataka sa USB memorije su virusi ili zlonamerni softveri koji uništavaju podatke, neispravne postavke ili slučajno formatiranje "fleške"

Prenosive USB memorije odavno su postale deo naše svakodnevice. Nije, međutim, tako radak slučaj da podaci sa fleš memorije nestanu.

Nepredviđena situacija gubitka podataka ipak može da se reši i izgubljeni podaci mogu biti povraćeni.

Najčešći uzroci gubitka podataka sa USB memorije su virusi ili zlonamerni softveri koji uništavaju podatke, neispravne postavke ili slučajno formatiranje "fleške".

USB
USB
Foto: Profimedia

Takođe, važno je da prilikom isključivanja USB memorije iz računara, poštujete pravilan način vađenja kako ne bi došlo do gubitka podataka.

Vraćanje izgubljenih podataka sa USB memorije moguće je uz pomoć kontrolne funkcije Run Attrib u programu CHKDSK, koji služi za proveru i opravku memorijskih diskova.

Ukoliko virus dospe na USB, on menja atribute datoteka na prenosnoj memoriji. Izmenom tih atributa on skriva datoteke i postavlja prečice ka virusu. Da biste to ga zaobišli, potrebno je da pratite sledeće korake:

  • Kliknite Windows + C i napišite naziv "izgubljene" datoteke,
  • Desnim klikom miša otvorite Command Prompt i odaberite opciju "Run as administrator",
  • Upišite naredbu X: attrib *.*-x -s / s / d i nakon toga pritisnite Enter.

Napominjemo da morate biti oprezni, pošto oporavak pomoću ovog alata nije baš uvek uspešan. Zbog toga, možda, ne bi bilo loše da konsultujete nekog stručnijeg od vas.

SD vesti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd