fbpx
Skip to main content
Ilustracija prazne baterije

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Napravljene SAVITLJIVE baterije, a ostaje pitanje da li ćemo ih nositi u odeći

Foto: Profimedia/ilustracija
Veliki napredak...

Istraživači sa Stenford univerziteta razvili su specijalnu savitljivu i rastegljivu bateriju koja je u stanju da čuva energiju na mnogo sigurniji način od sadašnjih baterija.

baterija
Foto: Profimedia

Upotreba polimera na bazi plastike za ovu namenu nije nova u istraživanjima, ali su prethodni polimeri bili napravljeni u formi gela koji je ponekad cureo ili se palio.

Ova nova baterija je zbog svoje fleksibilnosti i savitljivosti idealna za upotrebu na nosivim uređajima, kao što su pametni telefoni ili uređaji koji bi se koristili na određenim komadima odeće.

ŠTA KRIJE MREŽA: Da li ste internet TROL?

ŠTA KRIJE MREŽA: Da li ste internet TROL?

NEKO VAS JE BLOKIRAO NA WhatsApp-u? Evo kako jednostavno da saznate da li ste na listi nepoželjnih

NEKO VAS JE BLOKIRAO NA WhatsApp-u? Evo kako jednostavno da saznate da li ste na listi nepoželjnih

Opasne aplikacije unapred ubačene u telefone - korisnici se NIŠTA ne pitaju!

Opasne aplikacije unapred ubačene u telefone - korisnici se NIŠTA ne pitaju!

Dosadašnje baterije koje su se koristile u takvim slučajevima su čvrste i zbog toga su morale da budu male kako ne bi smetale korisnicima.

Nove, savitljive baterije mogle bi praktično da budu deo odevnog predmeta, pa prema tome bi mogle da budu i mnogo većeg kapaciteta. A pošto koriste polimer elektrolite, koji su mnogo sigurniji od tečnih elektrolita, izbegava se mogućnost njihovog curenja ili samozapaljivanja.

Tokom testiranja, baterije su uspevala da zadrže svoje energetske osobine čak i kada su bile presavijane, stezane ili razvlačene do duple veličine u odnosu na originalne dimenzije.

Za sada je problem kapacitet, jer ove baterije mogu da čuvaju otprilike polovinu energije u odnosu na klasične baterije istih dimenzija. Međutim, istraživači veruju da će vremenom rešiti i prevazići taj problem.

Oni očekuju da će u narednih 12 do 18 meseci moći da ponude proizvođačima potpuno testiranu tehnologiju upotrebljivih fleksibilnih baterija.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd