fbpx
Skip to main content
Gugl

Otkriven tajni dokument o projektu "Dragonfly" - Zaposleni u Guglu su ODLEPILI! Da li ćete i vi?!

Foto: Profimedia
Preko 1.000 zaspolenih u Guglu pobunilo se protiv ovog projekta.

Gugl je prilično dobar u čuvanju svojih tajni, ali čini se da bi procureli dokument u vezi sa projektom "Dragonfly" kompaniji mogao da napravi ozbiljne probleme.

Sudeći po sajtu "Mashable", "jezive" informacije o projektu otkrivene su nakon što ih je jedan Gugl inženjer podelio sa svojim kolegama.

SVI TO RADIMO! Ako ovo uradite mobilnom telefonu, može da vam EKSPLODIRA pored glave!

Međutim, kada su ljudski resursi saznali, naterali su sve da obrišu sve primerke izveštaja.

Google Chrome
Foto: Profimedia

A s obzirom na to da je Gugl gigantska tehnološka kompanija sa puno zaposlenih, čak su korišćeni i "pixel" trekeri kako bi saznali koji su sve zaposleni pročitali poruku.

Informacije unutar dokumenta otkrile su da Gugl pravi specifičan endžin za pretragu za Kinu. I dok je sve još u eksperimentalnoj fazi, zaposleni u Gugl su već počeli da protestuju protiv ovog projekta jer veruju da je u pitanju alat za vladu ove zemlje.

ODMAH IH OBRIŠITE! Ove aplikacije vam sve vreme KRADU LIČNE PODATKE! (VIDEO)

Još nije poznato da li će "Dragonfly" projekat biti prerušen kao regularna Gugl stranica za pretragu ili će imati drugo ime.

Doduše, poznato je da će se razvijati kao aplikacija za Android i iOS.

Mobilni telefon
Foto: Profimedia

Bez obzira na sve, novi endžin za pretragu će zahtevati od svih da se uloguju pre njegovog korišćenja, a svaki put kada neko krene da pretražuje određenu stvar, fizička adresa te osobe će biti poznata.

Milioni korisnika GUBE VOCAP! Da li ste među njima?

Ta informacija će potom biti dostupna "kineskoj partnerskoj kompaniji", koja će potom "najverovatnije te podatke prosleđivati kineskoj vladi".

Takođe, sve što bude pretraživano će biti čuvano.

gugl
Foto: Profimedia

"Partnerska kompanija" će moći i da kolektivno edituje rezultate pretrage. Drugim rečima, ako im neka pretraga ne odgovara, moći će da nameste da na nju ne izlaze nikakvi rezultati.

Mnogi u Guglu veruju da je projekat "Dragonfly" zapravo špijunski alat za kontrolu interneta u Kini, a verovatno ćemo uskoro saznati njegovu pravu svrhu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
22 Beograd