fbpx
Skip to main content
Mobilni telefon

Otpevajte Guglu pesmu koja vam se "vrti" u glavi, i on će vam dati sve podatke o njoj! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Gugl tvrdi da sistem radi bez obzira na muzički talenat onoga koji pevuši pesmu čiji naslov traži

Gugl dodaje novu "Hum to search" opciju među svoje alate, koja će ljubiteljima muzike omogućiti da otpevaju, ili na bilo koji drugi način interpretiraju melodiju pesme čijeg naslova ne mogu da se sete, a za uzvrat će dobiti sve podatke o numeri.

Nova funkcija stiže na Android i iOS, u paketu sa algoritmima mašinskog učenja koji su zaduženi za identifikovanje melodija. Korisnici će moći da pevuše i Google Assistantu, i da ga potom upitaju "What’s the song?" ili tapnu na novi "Search a song” taster, piše The Verge.

Google će potom prikazati spisak pretpostavljenih pesama, klasifikovanih po tome koliko odgovaraju otpevanoj melodiji, a korisnik može odmah da klikne na izabrani naslov i posluša pesmu.

Mobilni telefon
Foto: Profimedia

Sistem funkcioniše tako što se audio zapis uz pomoć mašinskog učenja prevodi u nizove brojeva koji predstavljaju melodiju pesme, da bi se ti nizovi potom uporedili sa podacima o pesmama koje se već nalaze u bazi, prenosi PC Press.

Algoritmi su trenirani na velikom broju primera, među kojima su i oni u kojima korisnici pevuše i zvižde svoje omiljene pesme. Tvrdi se da sistem radi bez obzira na muzički talenat onoga koji pevuši pesmu čiji naslov traži.

Ova je dostupna od 15. Oktobra. Za iOS je na raspolaganju samo engleski jezik, dok je Android korisnicima ponuđeno čak 20 jezika. Očekuje se da opcije vremenom dobije podršku za sve veće jezike.

 

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd