Skip to main content
Chrome

PAZITE, OPASNO JE! Evo kako pristupiti MRAČNOM INTERNETU! Ono što ćete tamo videti je JEZIVO

Foto: Google/Profimedia
Razmislite pre nego što se upustite u ovu avanturu!

Kada je 2013. godine Edvard Snouden razotkrio nečuvenu globalnu špijunažu stanovništvaAmeričke Nacionalne Sigurnosne Agencije (NSA), projekat PRISM, osećaj praćenja i gigantska potreba za anonimnošću i privatnošću dovela je do naglog pristupa DarkNetu - tajne Web platforme koja štiti sopstvenu privatnost i anonimnost.

Postoji razlika između privatnosti i anonimnosti! Privatnost na internetu je konstantna i nezadržljiva borba. Neprestana razotkrivanja u vezi sa špijunskim programima vlada, skoro svakodnevnom krađom podataka i nedopustivim, sve manje transparentnim korporacijama.

Šta je to DarkNet?

Skriveni net, paralelan uobičajenom internetu, kome se, uz pomoć specijalnog, takozvanog “TOR Browsera”, pristupa u jedan gigantski, potpuno nepoznat svet koji je enormno veći od nama poznatog interneta.

DarkNet omogućava korisnicima da se zaštite od praćenja, masovnog nadzora ili diktatura. To znači da nam takođe može pomoći u ostvarivanju ljudskih prava. Ako se preselite u DarkNet i pozovete Web stranicu tamo, to je kao čitanje knjige u šumi, gde vas niko neće pronaći. U prostoru bez prava.

hakeri
Foto: Profimedia/ilustracija

Šta sadrži ovaj nepoznati prostor?

Tor browser pruža pristup Deep Web-u nepoznatih, skrivenih Web lokacija koje nude nebrojene vrste skrivenih usluga; od anonimnih novinara koji istražuju strukture preduzeća i potencijalnu korupciju, do aktivista u zemljama cenzura informacija i smanjenih ljudskih prava, greenpeace organizacija, ali i masovnih ponuda zabranjenog: droga (takozvani “Marketplace”), sve vrste oružja, kloniranih kreditnih kartica sa visokim iznosima za gotovu upotrebu, lozinki, ali i trgovine ljudima, dečija pornografija. Na ovoj platformi mozete iznajmiti hakera koji će vam uraditi posao po želji, aliiznajmiti i profesionalnog ubicu za 20 hiljada dolara.

Kako funkcioniše DarkNet?

Tor Browser je najmoćnija internet alatka koja omogućava ulazak u duboki, tamni internet; u svet u kome se možete apsolutno sakriti, opustiti i što je najvažnije, apsolutno sačuvati sopstvenu privatnost i anonimnost. IP adresa korisnika uz Tor se na svakih 10 minuta zamenjuje u jednu nepoznatu adresu, čime se briše trag naše lokacije, te nas čini anonimnim.

U Tor Browseru pozovete željenu stranicu; prvi, ulazni server, formira potencijalnu listu narednih servera, po teoriji slučajnosti. U tom trenutku se ne zna kroz koje od hiljade DarkNet servera u svetu će proći vaša poruka do konačnog odredišta, do izlaznog servera. U toku transfera poruke, server ne poznaje IP adresu prethodnog servera, niti će upoznati IP adresu narednog ispred sebe. Time se osigurava apsolutna sigurnost.

Tor browser je apsolutno neprobojan, kodiran nivoom vojne sigurnosti, na bazi Onion Routing Protokola - procesa kod koga se transfer internet podataka dešava slučajnim odabirom trase kroz veliki broj servera.

FBI i NSA su jednom, uz enormne teškoće i uz gigantsku pomoć hakera sa američkog Univerziteta za informatiku, tek mogli da razotkriju samo minimalni delić pojedinih aktivnosti dubokog weba. Cinizam je što je upravo američka mornarica davno izrazila želju da izgradi mogućnost tajnog prenosa podataka internetom za sopstvene vojne svrhe, da bi sa godinama softer postao slobodan za opštu upotrebu svima (Open Sourse).

sajber kriminal
Foto: Profimedia

Specijalni Tor Browser je jednostavan za korištenje, bez tehničkog poznavanja. Instalira sa Tor Projekta (TorProject.org) i dozvoljeno je legalno korišćenje. Pristup skrivenom webu, međutim, ne daje nam pravo da se bavimo kriminalnim aktivnostima, što je često u ovoj sredini, upravo zbog gotovo apsolutne neprobojnosti, ili nedodirljivosti.

Internet adrese u skrivenom DarkNetu imaju specijalni završetak (.onion) nakon 16 znakova u adresi i pristup samo DarkNetu. Većina novinskih agencija, ima skriveni box na DarkNetu, u koji novinari iz sveta prilažu svoje dopise koristeći Deep Web Internet adrese.

The Washington Post, na primer, http://pubdrop4dw6rk3aq.onion.

Izuzetna uloga DarkNeta je u zemljama sa cenzurisanim internet pristupom (npr. Facebook u Kini, Iranu); gde pristupate Facebooku preko DarkNeta adrese: https://facebookcorewwwi.onion.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd