fbpx
Skip to main content
robot

Uskoro nam stižu roboti-sveštenici

Foto: Profimedia/ilustracija
Nova struja...

Religije širom sveta evoluiraju stalno, pa ne bi trebalo da nas čudi to što se danas neke vere oslanjaju čak i na "robotske sveštenike".

Robotski sveštenik Mindor

Danas su religiozni roboti nešto sofisticiraniji, pa japanski Kodaidži hram, u Kjotu, ima robotskog sveštenika Mindara koji unosi futuristički preokret u propovedanje u 400 godina starom budističkom svetilištu.

SULUDO: Zatvor za influenserke zbog neprimerenog sadržaja na TikToku

SULUDO: Zatvor za influenserke zbog neprimerenog sadržaja na TikToku

Evo kako da pravilno očistite tastaturu - a da je ne upropastite! (FOTO/VIDEO)

Evo kako da pravilno očistite tastaturu - a da je ne upropastite! (FOTO/VIDEO)

Glavni čovek napušta TikTok

Glavni čovek napušta TikTok

Dizajniranje i izgradnja Mindara koštala je oko milion dolara, a cilj je bio da izgleda kao "Kannon Bodhisattva", budistička boginja milosrđa, koja se prema verovanju manifestuje kroz različite oblike, pa zašto ne i kroz robota.

Mindar je visok 195 cm, napravljen je od aluminijuma i silikona. Programiran je za održavanje propovedi i može da se kreće kroz hram, pri čemu ostvaruje interakciju sa ljudima.

Tvorci ovog robota izjavili su da Mindaru planiraju da daju mogućnost mašinskog učenja, što bi mu omogućilo odgovaranje na posebna duhovna pitanja vernika individualizovanim odgovorima.

"Velika razlika između sveštenika i robota jeste ro što ćemo mi, ljudi, umreti", izjavio je budistički sveštenik Tenšo Goto, naglašavajući "besmrtnost" robota.

Zanimljivo je da ovo nije nikakva nova ideja: Još u srednjem veku pojavljuju se hrišćanski "roboti" koji su bili napravljeni za religiozno obeležavanje vaskršnjih i božićnih obreda.

Na primer, u 16. veku španski časovničar napravio je mehaničkog sveštenika koji zapanjujuće funkcioniše i danas.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
19 Beograd