fbpx
Skip to main content
Ruka, lupa i Vikipedija

VIKIPEDIJA ĆE PASTI U ZABORAV: Sprema se daleko OZBILJNIJI sajt! Evo koja DRŽAVA donosi novinu

Foto: Profimedia
Svaka čast, majstori...

Kina predviđa iduće godine pokrenuti onlajn enciklopediju predstavljenu kao "kulturološki Kineski zid" spram uopšteno stranih uticaja, a posebno spram Wikipedije.

Kina mora objaviti vlastitu enciklopediju radi usmeravanja javnog mnjenja, objasnio je glavni promoter projekta Jang Muži, u članku objavljenom prošlog meseca na internet stranici Kineske akademije nauka.

Za razliku od Wikipedije ili njene kineske rivalke Baidu Baike, koji pribegavaju dobrovoljcima i čiji se sadržaj stalno revidira, novi projekat u potpunosti će sastaviti profesionalci. Više od 20.000 univerzitetskih nastavnika već je angažovano za sudelovanje u projektu koji će imati više od 300.000 unosa kad se pokrene iduće godine.

U JAVNOST IZNETI ZAPREPAŠĆUJUĆI PODACI: Evo koliko novca je Fejsbuk uzeo u PRVA TRI MESECA 2017. godine

Kina
Foto: Profimedia/ilustracija

U drugom članku objavljenom prošle godine Jang Muži predstavio je buduću enciklopediju kao suparnicu Wikipediji i Enciklopediji Britanici.

Projekat pokrenut pod nadzorom Grupe kineskog izdavaštva, državne firme, "imaće kineske karakteristike", objasnio je on. Biće "simbol kulturnog i tehnološkog razvoja zemlje" koji će povećati njen međunarodni uticaj.

Kina ima više od 700 miliona internet korisnika, ali po američkoj organizaciji Freedom House, Peking je 2015. imao jednu od najrestriktivnijih politika u pogledu sadržaja na onlajnu od 65 proučavanih zemalja, posle Irana i Sirije.

FEJSBUK ODAJE INFORMACIJE: Ljudi iz kompanije se pravdaju

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Mist
-5 Beograd