fbpx
Skip to main content
Instagram i Facebook

Za moderatore na Fejsbuku obezbeđena naknada

Foto: Profimedia
Svakodnevno gledaju strašne snimke...

Društvena mreža Facebook pristala je da plati ukupnu odštetu od 52 miliona dolara sadašnjim i bivšim moderatorima sadržaja. To im je nadoknada za ugroženo mentalno zdravlje zbog posla koji obavljaju.

Društvene mreže
Fejsbuk, instagram, Mesendžer i whatsapp
Foto: Profimedia

Svaki moderator dobiće najmanje 1.000 dolara, odlučio je sud u San Mateu, a moguća je i dodatna naknada ukoliko se dijagnostikuje post-traumatski stresni poremećaj (PTSP).

Nagodba obuhvata 11.250 moderatora, a pravnici smatraju da čak polovina njih može da ima pravo i na dodatnu odštetu zbog toga što im posao moderatora izaziva razne mentalne probleme, kao što su depresija i zavisnost.

Kina ima nove kosmičke ambicije

Kina ima nove kosmičke ambicije

SZO kreira aplikaciju za praćenje COVID-19 virusa

SZO kreira aplikaciju za praćenje COVID-19 virusa

Nintendo sprema nove naslove

Nintendo sprema nove naslove

Oni će moći da dobiju dodatnih 1.500 dolara, dok će moderatori sa potvrđenim PTSP moći da dobiju i dodatnih 6.000 dolara.

Ova tema dobila je veći odjek u javnosti još 2018. godine, kada je bivša moderatorka Selena Skola tužila Facebook, tvrdeći da je razvila PTSP za samo devet meseci, zbog toga što je njen posao podrazumevao da redovno pregleda fotografije i snimke silovanja, ubistava i samoubistava.

Osim ovoga, moderatori koji svakodnevno gledaju uznemirujuć sadržaj imaće svake nedelje savetovanje sa psihologom. Za sada, sve obe odredbe obuhvataju samo moderatore iz Kalifornije, Arizone, Teksasa i Floride, ali s obzirom na važnost problema, možemo da očekujemo da će se ova priča širiti dalje.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd