fbpx
Skip to main content
Mozila

Zašto ste prešli na Chromium?! Pitanje koje im je došlo glave, Mozilla U NALETU

Foto: Profimedia
Interesantno

Prošle nedelje pojavile su se glasine o tome da bi Microsoft mogao preći na Chromium - rendering endžin koji Google koristi za Chrome pregledač. Microsoft je kasnije potvrdio da je ovo istina i da planira prelazak na Chromium. 

Trenutno, deluje kao da je ovo dobra ideja jer bi potez omogućio poboljšano iskustvo pretrage. Pored toga, prelazak na Chromium bi mogao ohrabriti više korisnika da počnu da koriste Microsoftov Edge browser, koji trenutno nije rasprostranjen onoliko koliko se Microsoft nadao. Međutim, iako bi prelazak na Chromium mogao doneti prednosti Microsoftu, ne dele svi ovaj entuzijazam. Među njima je i Chris Beard - CEO kompanije Mozilla.

Ažurirajte i stižu - FENOMENALNE PIKANTERIJE! Vrhunska dopisivanja nas čekaju u Messengeru!

Microsoft Kina kancelarije
Foto: Profimedia

U objavi na Mozilla sajtu, Beard je praktično kritikovao Microsoftovu odluku da sa EdgeHTML-a pređe na Chromium. On priznaje da bi ovo predstavljao dobar potez u poslovnom smislu, ali takođe veruje da prelazak na Chromium znači odbacivanje slobode izbora koji nam je internet nekada nudio.

Prema mišljenju Bearda: "Iz društvene i lične perspektive, kontrola fundamentalne onlajn infrastrukture od strane jedne kompanije je veoma loša stvar. Ovo je razlog zbog kojeg Mozilla postoji. Mi se takmičimo sa Google-om ne zbog toga što u tome vidimo dobru poslovnu priliku. Sa Google-om se takmičimo radi održanja zdravlja interneta i onlajn života baziranog na konkurenciji i izboru. Ovi atributi zavise od toga da li korisnici mogu da odluče da li žele nešto bolje i da preuzmu akciju u tom smeru".

 

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd