fbpx
Skip to main content
Konfučijev hram u Nagasakiju

NASTAVITE NIZ: Veliki čovek postavlja...

Foto: Wikipedia/Kzhr
Mudrost u sekundi.

"Veliki čovek postavlja stroge zahteve sebi. Mali ih čovek postavlja drugima". Ovu, složićemo se, veliku mudrost koja se može primeniti uvek, izrekao je Konfučije, kineski filozof i socijalni reformator, koji je živeo od 551 do 479 godine pre nove ere. Postavio je etički sistem vrednosti koji je postao temelj kineske državnosti tokom celog feudalnog perioda ove velike zemlje. 

Konfučije
Foto: Wikipedia

Rođen je u plemićkoj porodici, a do 50. godine bavio se državnim poslovima, kao nadzornik kraljevskog blaga, a bio je i ministar pravde, to jest vrhovni sudija države Lu (današnja provincija Šandung). Mesto ministra je napustio zbog neslaganja sa vladarem. Zbog dvorskih spletki morao je da napusti državni posao, pa se otisnuo na putovanje Kinom, pdoučavajući ljude i vladare. Pred kraj života, vratio se u Lu, i nastavio da podučava mnoge učenike. Umro je u 73. godini života. 

Njegovi aksiomi su sledeći: Aksiom savesnosti prema drugima glasi - "ako želiš sebe da uzdigneš, uzdigni druge". Aksiom altruizma - ne čini drugome ono što ne želiš sebi. Ova dva načela su u Kini poznata kao načelo primenjivanja aršina, gde čovek koristi sebe kao jedino merilo za regulisanje vlastitog ponašanja.

Konfučije je, između ostalog, još rekao da "Plemeniti čovek razume ispravnost, mali čovek razume korist". Konfučijeva etika je direktna preteča ketegoričkog imperativa nemačkog filozofa Imanuela Kanta. 

Pročitajte OVDE kratku priču o pravoj ljubavi - oduševiće vas. 

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD citati

SD vesti

SD događaji

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd