fbpx
Skip to main content
Čehov

REŠENJE BEZ REŠENJA: 12 citata Antona Pavloviča Čehova

Foto: Instagram printscreen/infinitegestation
"Nezadovoljstvo samim sobom čini osnovni element svakoga pravog talenta..."

Čehov je jedna od onih ličnosti u umetnosti koja stoji na samom prelazu u neko novo vreme. Biti predstavnik tog turbulentnog i nezahvalnog prelaznog vremena nije nimalo lako. Prelaz iz realizma u modernizam, prelaz iz XIX u XX vek, sa sobom nosi i niz bitnih životnih pitanja i dilema na koje je Čehov pokušavao da odgovori, ali se tokom celog svog života plašio da samo zavarava čitaoce, jer on pravih odgovora nema.

SUŠTINA SE NE DA OČIMA SAGLEDATI: 15 inspirativnih citata iz knjige "Mali princ"

 

A post shared by @chekhov_theatre_school on

Majstor kratke forme, majstor priče i drame, stupio je u književnost nakon remek-dela Dostojevskog i Tolstoja. Ono što su oni postigli u romanima, Čehov je postigao u svojim pričama i dramama. Uspeo je da iznese na videlo ono što čovekov život čini problematičnim, komplikovanim i teškim. Čehov nije davao laka rešenja, zapravo, nije davao rešenja uopšte. On je umeo tačno da nacilja svu promašenost naših života.

RECEPT ZA REŠAVANJE PROBLEMA: Očistite se od gorčine, sebičluka i staha

 

A post shared by Infinite Gestation (@infinitegestation) on

Ovih 12 citata, kako iz pisama koje je Čehov slao, tako i iz njegovih dela, pomažu da se ovaj veliki pisac shvati.

 1. "Budimo onako složeni i onako jednostavni kao što je život sam. Ljudi večeraju, a za to vreme se gradi njihova sreća ili im se životi razaraju."
 2. "Da, mi smo zaostali bar dvesta godina za vremenom. Ništa još nismo postigli; nismo se odlučili kakav ćemo stav zauzeti prema prošlosti; samo filozofiramo, tužimo se na dosadu ili pijemo votku. Tako je jasno da pre nego što budemo mogli da živimo u sadašnjosti, moramo prvo da iskupimo prošlost i da je se oslobodimo. A možemo se iskupiti samo patnjom, samo upornim, neprestanim naporom."
 3. "Ne zavaravam li ja čitaoca, kad i pored sveg ne umem da dam odgovor na najvažnija pitanja?"
 4. "Ako u čoveku ne živi nešto više i jače no što su spoljašnje okolnosti, onda mu je dosta i kijavica pa da izgubi ravnotežu, i sav njegov pesimiziam i optimizam zajedno s njegovim krupnim i sitnim mislima ima prosto značaj simptoma – nikakav drugi."
 5. "Ali ja ne marim popularnost svoga imena. Čini mi se kao da me je prevarila."
 6. "Glavno je preobraziti život, sve drugo je beskorisno."
 7. "Dok je gledao na zgrade i barake gde su spavali radnici, on je opet mislio o onome o čemu je mislio uvek kad bi god gledao fabrike. Iako su radnici imali koncerte, predavanja sa projekcijama, fabričke lekare i razne olakšice, ipak se oni koje je danas sretao na putu sa železničke stanice ničim nisu na izgled razlikovali od radnika koje je video još davno u detinjstvu, kad u fabrikama još nije bilo olakšica i predstava."
 8. "Meni se čini da nisam bolesna nego samo nemirna i puna straha što to tako mora i ne može da bude drukčije."
 9. "Vi patite od nesanice dostojne poštovanja. Kako god bilo, ona je dobar znak. Zaista, u doba naših roditelja, ovakav razgovor kako ga mi sad vodimo ne bi se mogao ni zamisliti. Oni noću nisu razgovarali već su tvrdo spavali; ali mi iz naše generacije spavamo rđavo, mučimo se, mnogo govorimo i neprestano se pitamo jesmo li u pravu ili ne."
 10. "Nezadovoljstvo samim sobom čini osnovni element svakoga pravog talenta."
 11. "Deliti ljude na uspele i neuspele znači posmatrati ih usko i sa predrasudama. Jeste li vi uspeli ili niste? A ja? A Napoleon? Gde je kriterijum? Trebalo bi biti Bog pa nepogrešivo razdvojiti uspeh od neuspeha."
 12. "Hteo sam samo da ljudima pošteno kažem: Pogledajte sebe, pogledajte kako rđavo i dosadno živite!"

LEGENDA! Pročitajte novogodišnju poruku Duška Radovića - više od toga vam NE TREBA!

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd