fbpx
Skip to main content
branislav-lecic

Predstave sa festivala u Brčkom OTKAZANE: Učesnici odustali od takmičenja zbog toga što je Branislav Lečić u žiriju

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Javno saopštenje

Poslednja predstava na 38. susretu pozorišta u Brčkom, "Derviš i smrt", Narodnog pozorišta Republike Srpske, odustala je od učešća u takmičarskom delu festivala, nakon što su brojni učesnici negativno reagovali na učešće Branislava Lečića u žiriju, odustajanjem od takmičarskog dela, a pojedini su se i povukli sa festivala.

Sajt 38. Susreta pozorišta u Brčkom objavio je danas pismo Dijane Grbić, v.d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske u kojem se objašnjavaju razlozi za izuzeće iz procesa žiriranja, prenose mediji.

- Poštovani, obraćamo vam se povodom ovogodišnjih XXXVIII susreta pozorišta / kazališta BiH. U kontekstu aktuelnih dešavanja, Narodno pozorište Republike Srpske se ovim putem izjašnjava o učešću u takmičarskom programu festivala. Želimo da naša predstava "Derviš i smrt", reditelja Dejana Projkovskog, bude izuzeta iz procesa žiriranja. Ipak, iz dubokog uverenja da Narodno pozorište Republike Srpske mora odgovorno postupati prema svojoj publici, odlučili smo da u četvrtak, 25. novembra, kako je prvobitno planirano, pomenutu predstavu izvedemo.

Budući da se radi o jednom od najvažnijih pozorišnih dešavanja u regionu, sigurni smo da će organizacija sledećeg festivala proći u najboljem redu, da će susreti u Brčkom ponovo postati siguran prostor za sve umetnike koji pozorište stvaraju, prostor unutar kojeg se o svojim umetnicima i svojoj publici brine i odnosi sa uvažavanjem, te da ćemo se ponovo susresti, u prijatnijoj atmosferi. Dijana Grbić, v. d. direktora - navodi se u pismu.

branislav-lecic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Podsećanja radi, Branislav Lečić je mesecima jedna od glavnih tema u medijima, zbog skandala sa glumicom Danijelom Štajnfeld. Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je slučaj u kojem je glumica Danijela Štajnfeld optužila Lečića da ju je navodno silovao 7. maja 2012., a Apelaciono tužilaštvo je odbilo prigovor njenih advokata.

U svom iskazu ona je tvrdila da ju je Branislav Lečić odvezao kolima van Beograda i da ju je s*ksualno zlostavljao.

  •  

  •  

  •  

  •  

Međutim, Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld, jer nisu postojali osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
3 Beograd