fbpx
Skip to main content
Branko Lustig

Branko Lustig, Oskarovac, UMRO je danas u Zagrebu, a evo zašto su mu zviždali kad je posetio JASENOVAC!

Foto: Youtube printscreen/ Oscars
Zavidna karijera, puna kontroverzi.

Branko Lustig, holivudski producent, dobitnik Oskara za filmove "Šindlerova lista" i "Gladijator", preminuo je jutros u Zagrebu, u 88 godini, prenose hrvatski mediji. Karijeru je počeo u Jugoslaviji, radeći na filmovima "Kozara" i "Ne okreći se, sine", a kasnije se odselio u SAD, u kojoj je napravio zavidnu karijeru. 

Lustig je poreklom Jevrej, rođen je u Osijeku, a kao dete preživeo je pakao Aušvica i logora Bergen-Belsen i drugih nacističkih logora. Mnogima je zato bilo čudno što se, pre šest godina, iz Amerike vratio da živi u Zagreb, imajući u vidu da Hrvatska ima jako nacističko nasleđe, otelotvoreno u vidu zloglasnog logora Jasenovac, mestu stradanja Srba, Jevreja i Roma. 

Branko Lustig
Branko Lustig
Foto: Youtube printscreen/The new york times

Lustig je celog života aktivno učestvovao u političkom životu, kako u SAD-u, tako i u Hrvatskoj, pre svega na podizanju svesti ljudi o zločinima koji su počinjeni protiv Jevreja. Ipak, najkontroverzniji momenat u njegovoj karijeri bio je kada je u aprilu 1994. godine primio orden od tadašnjeg predsenika Franja Tuđmana, za zasluge promovisanja međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske. Lustig je tada objasnio da Tuđman ne može da bude loš čovek, jer je plakao nad sudbinom Jevreja dok je gledao film "Šindlerova lista". 

Lustig je 2015. godine bio izaslanik hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, na komemoraciji povom 70 godina od proboja logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac. Na putu do podijuma, Lustigu je zviždao deo okupljenih posetilaca, vičući "živeo Zoran Milanović". Ipak, kada je rekao da govori kao logoraš iz Aušvica i da niko ne može da porekne da su ustaše klale sve što su stigle, dobio je aplauz. 

Lustig je 2008. godine posetio Beograd, povodom održavanja festivala jevrejskog filma u Beogradu. Zanimljivo je da je radio i kao producent na snimanju filma "Mirotvorac" (1997.). U tom krajnje osrednjem ostvarenju, Džordž Kluni je glumio obaveštajca koji mora da spreči srpskog političara iz Bosne koji uz pomoć nuklearnog oružja želi da digne u vazduh Njujork. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd