fbpx
Skip to main content
Vuk Drašković

DRAŠKOVIĆ PREDSTAVIO KNJIGU "KO JE UBIO KATARINU": Ništa plemenito nismo doživeli od ubistva Jugoslavije

Foto: Profimedia
Raspad SFRJ je ponovo tema kojom se Vuk bavi u novom delu.

Mi smo jako talentovan narod koji nikada nije propustio priliku da propusti priliku, kazao je večeras Vuka Drašković na promociji svoje knjige "Ko je ubio Katarinu" u Maloj sali Kolarca.  Uz autora na promociji knjige govorili su Milan St, Protić, Ljiljana Šop i Gojko Tešić. 

Rat koji je upokojio Jugoslaviju opet je Draškovićeva tema kao u njegovoj prethodnoj knjizi "Isusovi memoari". Drašković je predstavljajući svoje novo književno delo istakao da su svi junaci knjige pronalazili njega. 

- Da me nisu pronalazili ne bih umeo da pišem o njima. Morao sam da ih upoznam da bih uspeo da ih predstavim čitaocima - kazao je Drašković. 

Katarina iz naslova knjiga je pseudonim za nekadašnju SFRJ. Drašković priznaje da je opsednut, kako kaže, "ovim zlom koje nam se dogodilo nakon raspada Jugoslavije". 

- Momenat raspada te divne zemlje je najveća nesreća u našoj istoriji. Ovo što sada živimo, ovi vulkani mržnje po Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, javno nam govore ''Evo šta ste napravili''. U obe Jugoslavije, i u Kraljevini i u socijalističkoj republici bilo je mržnje, žarišta, etničkih verskih sukoba...I zločina je bivalo, ali je sve to postojanje zajedničke države stišavalo, gasilo, smirivalo. Sada Jugoslavije nema i zlo je bez ikakve brane - poručio je Drašković. 

Vuk Drašković
Foto: Profimedia

Za cenjenog pisca nema dileme da Evropska unija ne može da zameni nekadašnju Jugoslaviju. 

- Mi smo sebe ugrađivali u Jugoslaviju i mi smo je održavali u životu i na kraju smo je ubili. Ništa plemenito, nadajuće, veliko nismo doživeli posle 1990. godine i ubistva Jugoslavije - kaže Drašković.

Ljiljana Šop je kazala da nova Draškovićeva knjiga osvetljava ko je i kako započeo i dovršio ubistvo jedne pristojne zemlje koja je nimala bogatu istoriju. 

- Ta zemlja je i danas u našim sećanjima. Drašković je, oslanjajući se na životno i književno iskustvo, ostao veran temama koje ga opsedaju. Pisac se bavi istorijom i pretvara je u literaturu u kojoj ne izmišlja nego promišlja događaje. U tom smislu on je stvorio 15 proznih celina koje čine roman o potrošenim ljudima i promašenim životima devedesetih godina prošlog veka - kazala je Šop. 

Milan St Protić je istakao da je godinama razmišlja šta Draškovića izdvaja iz naše književne i političke sredine. 

- Shvatio sam da ga izdvajaju jezik i stil. Njegov jezik je ijekavski, a on je svoj pun pisani i usmeni izraz dostigao na ekavskom. U toj plejadi velikih pisaca od Jovana Dučića do Ive Andrića stoji sasvim ravnopravno i ime Vuka Draškovića - kazao je Milan St Protić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Fog
-0 Beograd