fbpx
Skip to main content
Leonardo da Vinči

EKSKLUZIVNO! Portret Leonarda da Vinčija PRVI PUT pred očima javnosti!

Foto: Profimedia
Sačuvana su samo dva portera velikog umetnika!

Na crtežu, koji je najverovatnije delo jednog od njegovih pomoćnika, umetnik ima oko 65 godina i deluje malo melahnolično, kao da je umoran od sveta.

SENZACIONALNO OTKRIĆE! Smatrana je FALSIFIKATOM ali OVA slika je delo poznatog UMETNIKA!

SENZACIONALNO OTKRIĆE! Smatrana je FALSIFIKATOM ali OVA slika je delo poznatog UMETNIKA!

Leonardo da Vinči
Leonardo da Vinči
Foto: Youtube printscreen/ Fire Of Learning

Do sada neobjavljen crtež na kome je prikazan Leonardo da Vinči, verovatno delo jednog od njegovih pomoćnika, predstavljen je danas u Velikoj Britaniji, na dan 500. godišnjice Leonardove smrti.

Delo koje je prema procenama napravljeno između 1517. i 1518. godine, jedno je od preostala dva portreta Leonarda da Vinčija ostvarena za vreme njegovog života.

Drugi, čuveni portet, delo je Frančeska Melcija, umetnikovog najvernijeg sledbenika.

Oba protreta sa još oko 200 slika iz britanske kraljevske kolekcije Leonardovih dela biće predstavljeni javnosti tokom velike izložbe posvećene Leonardu da Vinčiju u kraljičinoj galeriji u Bakingemskoj palati od 24. maja do 13. oktobra, saopšteno je u Londonu.

U istraživanjima za pripremu te izložbe, šef odeljenja za slike i crteže britanske Kraljevske kolekcije Martin Klejton identifikovao je portret koji do sada još nije bio prikazan javnosti.

Mona Liza
Foto: Profimedia

Klejton je rekao da elegantni pravi nos, linija brade i drugi detalji snažno liče na jedini drugi poznat portret Leonarda urađen za njegovog života, koji je uradio Frančesko Melci. Crtež je verovatno napravio neidentifikovan Leonardov pomoćnik, rekao je Klejton.

IGRA PRESTOLA POSLE IGRE PRESTOLA! Najavljeno snimanje NOVE SERIJE posle kraja 8. sezone!

IGRA PRESTOLA POSLE IGRE PRESTOLA! Najavljeno snimanje NOVE SERIJE posle kraja 8. sezone!

On je rekao da Leonardo naportretu ima oko šezdeset pet godina:

- Na portretu Da Vinči ima oko šezdeset pet godina i deluje malo melahnolično, kao da je umoran od sveta.

Na izložbi će takođe prvi put biti prikazane studije ruku koje je Da Vinči radio za nedovršenu sliku "Poklonstvo kraljeva". Te studije, koje su vremenom nestale, moći će da se vide preko tehnologije s ultravioletnim zracima.

Predsednici Italije i Francuske danas treba da prisustvuju ceremoniji u Amboazu u Francuskoj, gde je Leonardo umro pre 500 godina, a galerije širom sveta sa vezama sa umetnikom slave njegov rad.

ŠIRENJE SRPSKE KULTURE: ''Hazarski rečnik'' preveden na OVAJ jezik!

ŠIRENJE SRPSKE KULTURE: ''Hazarski rečnik'' preveden na OVAJ jezik!

Mnogi smatraju Leonarda da Vinčija renesansnim genijem koji je imao uloge umetnika, naučnika i pronalazača.

Aukcijska kuća "Sotbi" najavila je da će retko viđen Leonardov crtež biti izložen u Njujorku. U galeriji "Sotbija" na Menhetnu idućeg meseca biće izložena "Leda i labud", poslednji put izložena 2003. godine. Leonardo je naslikao tu sliku 1506. godine istovremeno kada je radio na Mona Lizi.

Slikar, vajar, pronalazač i naučnik Leonardo da Vinči rođen je u Vinčiju 15. aprila 1452. godine iz nelegitimne veze jednog bogataša i seljanke adolescentkinje, umro je 2. maja 1519. u Francuskoj.

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pljuskovi slabog intenziteta
24 Beograd