fbpx
Skip to main content
Sterijino pozorje

Glavna nagrada "Sterijinog pozorja" nije pripala - nikom

Dodeljene su samo dve nagrade.

Žiri 62. Sterijinog pozorja nije nagradio ni jednu predstavu na festivalu, ali je jednoglasno odlučio da dodeli samo dve nagrade, i to "svim učesnicima" i Specijalnu Sterijinu nagradu "publici" Pozorja.

- Danas, sagledavajući ambicije, talenat, napore, viđene domete i okolnosti u kojima stvaraju učesnici takmičarskog programa, u vremenu nenaklonjenom pozorišnom stvaralaštvu i institucijama kulture, te posebno u složenim i teškim uslovima u kojima Sterijino pozorje nekako opstojava, kao i primernu odanost novosadske publike Sterijinim igrama, žiri jednoglasno odlučuje da dodeli dve zaslužene Sterijine nagrade: Sterijinu nagradu svim učesnicima 62. Pozorja i Specijalnu Sterijinu nagradu publici 62. Sterijinog pozorja - navodi se u obrazloženju žirija. 

VALTER PRE VALTERA: Predstavljena knjiga o legendi koja nije dopuštala da ga legendom zovu

Žiri su činili Isidora Žebeljan, Emina Elor, Nikita Milivojević, Aleksandar Popovski, Predrag Manojlović, a u takmičarskoj konkurenciji bilo je ukupno devet predstava. 

- Selekcija predstava koje su konkurisale za nagrade obavljena je odgovorno i na ovogodišnjem Pozorju videli smo rezultate prošlogodišnjeg pozorišnog stvaralaštva na osnovama domaćeg teksta - navodi se u saopštenju žirija. 

S druge strane, žiri Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije doneo je jednoglasnu odluku da nagradu Okruglog stola kritike 62. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu dodeli ostvarenju "Na Drini ćuprija", po motivima dela Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića i u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. 

Ista predstava dobila je i Nagradu publike 62. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu, sa prosečnom ocenom 4,76 na skali do pet, a ista predstava je dobila i nagradu novosadskog "Dnevnika". 

Takmičile su se i predstave "Ožalošćena porodica" u režiji Igora Vuka Torbice, "Ruža uvela" u režiji Milana Neškovića, "Elektra" u režiji Ive Milošević, kao i "Hipnoza jedne ljubavi" po tekstu i u režiji Duška Kovačevića. 

U selekciji su bile i predstave "Moje dete" Stojana Srdića i Ane Đorđević, "Novo doba" u režiji Dina Mustafića, "Deca radosti" u režiji Snežane Trišić i "Maestro", koju je režirao Milan Nešković. 

U netakmičarskoj selekciji "Krugovi" igrane su predstave po delima dramskih autora iz zemalja regiona. 

Večeras će u čast nagrađenih biti odigrana predstava "Kako je dobro videti te opet" Olge Dimitrijević. 

Sterijina nagrada za pozorišnu kritiku "Miodrag Kujundžić", koju dodeljuje poseban žiri, dodeljena je teatrologu i kritičaru Ivanu Medenici za tekst "Ubojita značenja", o predstavi “Rodoljupci” Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Andraša Urbana, koja je objavljena u beogradskom NIN-u. 

Žiri su činili Darinka Nikolić, Aleksandar Milosavljević i Vladimir Crnjanski. 

Ivan Medenica je dobio i Sterijinu nagradu za teatrologiju "Jovan Hristić" za knjigu "Tragedija inicijacije ili Nepostojani princ".

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd