Skip to main content
Esma Redžepova

IMALA JE ŽIVOT KAO ROMAN: Na današnji dan nas je napustila legendarna Esma Redžepova

Foto: Twitter/@Izak_Kosir
Proletela godina...

Pre tačno godinu dana, 11.12.2016. godine, preminula je legendarna pevačica Esma Redžepova. Ona je usled bolesti pluća, preminula i u mnogima ostavila veliku prazninu. 

Ona će biti upamćena po muzici koju je negovala više od 50 godina, ali i po svom humanitarnom radu, koji je bio i više nego zapažen. Njen put do uspeha bio je popločan usponima i padovima, ali najviše velikim delima. Pevala je na više od 23.000 koncerata širom sveta, od kojih je trećina bila humanitarnog karaktera.

Esma Redžepova
Esma Redžepova
Foto: Youtube Printscreen/Nikad nije kasno

Njena muzička karijera je počela veoma rano. Kada je imala trinaest godina, pozvana je da peva na školskom takmičenju talenata za Radio Skoplje. To je bila prekretnica u njenom životu, pobedila je, a na takmičenju je bio prisutan i Stevo Teodosijevski, poznati harmonikaš i šef orkestra. On je zatražio dozvolu od Esminih roditelja da im se pridruži i nastupa na turneji. Uz roditeljski pristanak, devojčica je počela da se profesionalno bavi muzikom i da nastupa sa orkestrom po mnogim mestima, kasnije i širom planete. Stevo je je bio njen učitelj, prijatelj i saradnik. Vremenom se iz prijateljstva rodila ljubav, pa se Esma udala za Stevu, koji je bio 22 godine stariji. Nisu imali svoje dece, ali su pomogli drugoj deci.

Esma Redžepova
Esma Redžepova
Foto: Youtube printscreen/Maja439

Nikad nije rađala, ali je usvojila njih 47. Da bi ih sačuvali od domova ili ulice, Stevo ih je podučavao sviranju raznih instrumenata i danas su svi oni muzičari u nekim orkestrima i pošteno žive i zarađuju.

Kada je izgubila supruga, to joj je bio jedan od najtežih trenutaka u životu. U jednom intervjuu izjavila je šta joj je Stevo poručio pred sam kraj života:

Esma Redžepova
Esma Redžepova
Foto: Youtube Printscreen/KEXP

- Kad me ne bude bilo, nastavi da pevaš, jer ako prestaneš, ja ću umreti skroz, ovako kroz moje pesme koje ti pevaš živeću i dalje.

Esma se nije borila samo za romski narod, već generalno za više ciljeve. Zbog svoje jake veze sa Makedonijom, smatrana je nacionalnom ikonom i bila je popularna među svim etničkim grupama, često pokazujući jak patriotizam. Zvanično je smatrana kulturnim ambasadorom, pa je 2007. godine dobila i diplomatski pasoš. 

Ona je svoju kuću u kojoj je smešten Muzej i Dom humanosti i umetnosti "Stevo i Esma Teodostievski" blizu tvrđave Kale, ostavila Makedoniji. Muzej ima 860 kvadratnih metara, a porodica je rešila da ospori testament.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd