fbpx
Skip to main content
Miloš Janković

ISTAKNUTOM PESNIKU MLAĐE GENERACIJE URUČENA "POVELJA MORAVE": Miloš Janković najnagrađivaniji srpski književnik

Foto: ADLIGAT
Janković je objavio više od 80 knjiga

Književniku Milošu Jankoviću (1963), članu osnivaču Udruženja Adligat, istaknutom pesniku mlađe generacije koji u ovoj godini obeležava tridestpetogodišnjicu od objavljivanja prvog dela, danas je uručena četvrta nagrada ove godine - "Povelja Morave". Nagradu dodeljuju Udruženje književnika Srbije i Književno društvo "Mrčajevci" tokom Mrčajevačkih susreta.

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

LAZAR RISTOVSKI POSTAO DEDA! Sin poznatog glumca dobio NASLEDNIKA - Evo kako će se zvati

LAZAR RISTOVSKI POSTAO DEDA! Sin poznatog glumca dobio NASLEDNIKA - Evo kako će se zvati

ČUVAR PLAŽE, VARLJIVO LETO... Ovim filmovima Goran Paskaljević upisao se U VEČNOST (VIDEO)

ČUVAR PLAŽE, VARLJIVO LETO... Ovim filmovima Goran Paskaljević upisao se U VEČNOST (VIDEO)

Janković je u ovoj godini najnagrađivaniji srpski književnik, kome su u prethodnih devet meseci već uručene Vukova nagrada za trajan doprinos srpskoj kulturi, nagrada Pečat varoši sremskokarlovačke i nagrada Vojislav Brković.

Dodela povelje
Dodela povelje
Foto: ADLIGAT

Janković je do sada nosilac 27 nagrada i priznanja, između ostalog i Povelje zahvalnosti Udruženja Adligat koja mu je uručena na Svečanoj Skupštini Udruženja održanoj u SANU.

Janković je objavio više od 80 knjiga, a poznat je i kao izuzetan organizator i državni službenik. U više navrata, Janković je bio urednik, glavni urednik, glavni i odgovorni urednik, kao i komercijalni i generalni direktor u više izdavačkih preduzeća, poput Nolit, BIGZ, Sloboda, Prosveta, Beoštampa i dr.

Član je Udruženja književnika Srbije, u statusu istaknutog samostalnog umetnika i zamenika predsednika ovog udruženja. Od Jankovićevih knjiga naročito su zapažana zbirke poezije "Nebesnik" i "Žrtvenik" u kojoj je na pesnički izvanredan način opisao stradanja u Holokaustu, a ta knjiga je prevedena i na hebrejski i engleski jezik. Nedavno je tekst o ovom srpskom književniku objavio ugledan portal u Alžiru, dok se njegova poezija upravo prevodi na indonežanski jezik.

Dodela povelje
Dodela povelje
Foto: ADLIGAT

Jedan je od osnivača Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", gde je njegovim angažovanjem potpomognuta nabavka pisama Nikole Tesle i kralja Milana Obrenovića, ali i otvaranje Odeljenja za digitalizaciju materijala koji se nalaze u Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti u ovom udruženju. Zbog značajnog angažovanja, 2018. godine u Adligatu mu je uručena Povelju zahvalnosti, na Svečanoj Skupštini održanoj u SANU.

Janković je svoj bogat legat poklonio Adligatu. Između ostalog, prepisku sa Danilom Kišom, Milovanom Danojlićem i drugim velikanima. Janković se značajno angažovao da unapredi rad mnogih udruženja i kulturnih projekata, a u više navrata je isticao da smatra kako su aktivnosti Adligata "od najveće važnosti za srpsku kulturu".

Dodela povelje
Dodela povelje
Foto: ADLIGAT

Povelju Morave su ove godine dobili i Bratislav Milanović i Ranko Preradović iz Republike Srpske. Članovi žirija su bili Milovan Vitezović, Srba Ignjatović, Radomir Andrić i Zorica Arsić Mandarić i Lune Levajac. Zaključno sa 2020. godinom na pesničkoj steni koja je podignuta 2007. godine naćiće se upisano 42 imena dobitnika od toga 23 domaća, među kojima su imena 6 predsednika Udruženja književnika Srbije i 19 inostranih pesnika.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
18 Beograd