fbpx
Skip to main content
Ivana Žigon

"USPAVANKE SVIH JEZIKA I BOJA" u izvedbi Ivane Žigon kao molitve za miran san najnevinijeg bića

Foto: Srbija Danas/Privatna arhiva
Uspavanka je najčistija molitva koju peva majka svom detetu za miran san.

Ivana Žigon otpevala je 17 uspavanki na audio disku, odabranih iz čitavog sveta.

Svaka od uspavanki otpevana je uz pratnju harfe u izvedbi Ivane Pavlović, a Ivana Žigon ih peva ne samo na srpskom jeziku, već jednu strofu u svakoj uspavanki posvećuje jeziku odakle je potekla.

Ivana Žigon
Ivana Žigon
Foto: Srbija Danas/Privatna arhiva

Ivana je na neki način želela da svakom mališanu kroz jezik harmonije i pesme podari kao na dlanu čitav svet. Ona veoma zanimljivo uz srpske prevode uklapa originalne tekstove i uz harfu peva na italijanskom, ruskom, arapskom, nemačkom, engleskom, španskom, bugarskom, rumunskom, pa čak i na kineskom jeziku...

Zanimljivo je da je ovaj disk dobio velike pohvale doktora neuronauka Vlade Plečevića, o povoljnom dejstvu na razvoj dece uzrasta do 7 godina.

U vremenu u kome je sve više loših podsticaja, "USPAVANKE SVIH JEZIKA I BOJA" u izvedbi Ivane Žigon, deluju stimulativno i lekovito na sve aspekte dečijeg razvoja - posebno na govorno jezički i socioemocionalni.

Ritmičnost i melodičnost ovih pesama protkane vrlo suptilnim emocijama, zasigurno uzrokuju pozitivne moždane odgovore na resursima pažnje,emocija i motornog razvoja.

Ivana Žigon
Ivana Žigon
Foto: Vukica Mikača

Ivana, međutim šaleći se poručuje da su uspavanke dobre i za odrasle za smirenje posle stresova koje svaki dan doživljavamo, najbolje ih je pevati svojoj deci. Dodaje da ih jedino ne preporučuje za slušanje tokom vožnje automobilom. Zahvaljuje se Goranu Bregoviću u čijem je studiju disk snimljen na visokom profesionalnom nivou. Takođe, svojim kratkim esejom opisuje šta ju je inspirisalo na ovaj poduhvat.

Ivana Žigon
Ivana Žigon
Foto: Nebojša Babić

"Svet bi bio nalik na Raj samo kad bi svi ljudi sveta umeli da čuju koliko nalikuju uspavanke širom sveta, kad bi uvideli koliko su slične sve majke u porođajnim bolovima, i koliko liče dok ljuljaju u naručju svoju novorođenu decu. U srcu svake Majke krije se ljubav za svu decu sveta. Ma koliko se Uspavanke iz raznih delova sveta razlikovale po svojoj melodiji, jeziku, ukrasima, trilerima, pa čak i po notnom sistemu ona na svakoj tački Planete izražava vibraciju najnežnije molitve. Molitve za miran san najčistijeg i najnevinijeg bića. Razlicite civilizacije klanjaju se raličitim Bogovima i svecima. Postoji, međutim, samo jedan hram kome se klanjaju svi narodi na našoj planeti. Taj hram se zove Kolevka."

Disk sa uspavankama se može kupiti u "Mom Kiosku".

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mist
13 Beograd